IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
10:51 | 25 февруари 2020
Обновен: 09:53 | 27 март 2024

Във Варна следят по въздух и вода за короновируса убиец

6 души са настанени в Инфекциозната болница, пробите им за COVID-19 са отрицателни

По материала работи: Пламен Янков
Във Варна следят по въздух и вода за короновируса убиец

Проверките за хора с коронавирус, идващи от Китай и Италия, са 24-часови. Те се осъществяват по въздух и вода. Това заяви за Медийна група „Черно море“ шефът на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция във Варна д-р Янка Драганова.

 

От началото на февруари здравни инспектори дежурят 24 часа на летище Варна, където е открито временно звено за граничен здравен контрол. Пусната е в експлоатация и термокамерата, която засича хора с повишена телесна температура. Обект на интерес са най-вече пътници, пристигащи от Китай и Италия.

 

Ако те са с грипоподобни симптоми, се изолират задължително за 14 дни у дома или в инфекциозната клиника на УМБАЛ „Света Марина“. На този етап няма пациенти с коронавирус. В Инфекциозната болница са настанени 6 души, като пробите на всички са се оказали отрицателни.

 

Някои от тях са вече изписани от болницата. Става дума за българи, пътували до рисковите страни, уточни д-р Драганова. 

 

Контролът върху пристигащите във Варна кораби е постоянен през цялата година. Мерките за недопускане на коронавируса също са затегнати. 

 

Тестове за COVID-19 се правят само в София, уточни д-р Драганова. Пробите се взимат единствено и само от лечебни заведения по предписание на лекуващ лекар и се изпращат в Националната референтна лаборатория.

 

Това е безплатно за гражданите и болниците, тъй като средствата се осигуряват от Министерството на здравеопазването.

 

При здрав човек или човек, който няма симптоми на заболяването, резултатът от изследването ще е отрицателен и няма никакъв ефект от провеждането му. Човекът може след няколко дни да се разболее и едва тогава, след като заболяването се разпространи в белия дроб, може да се направи достоверен тест“.

 

Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Единствено граждани с проявени симптоми като висока температура и начална пневмония могат да бъдат изследвани за новия коронавирус COVID-19.

 

Условие, за да бъде извършено изследването и да бъдат отчетени положителни резултати, т.е., наличие на вируса у човек, е проявената симптоматика. В противен случай пробите винаги биха били отрицателни, уточни проф. Кантарджиев. 

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна