IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
16:20 | 21 октомври 2014
Обновен: 11:59 | 17 април 2024

От газираното се старее

Редовната консумация на газирани напитки ускорява стареенето на клетките.

По материала работи: Златина Добрева
От газираното се старее

Редовната консумация на газирани напитки ускорява стареенето на клетките. Такива са изненадващите резултати от американско изследване, цитирани от списани "Сианс е авнир".
Големите производители на газирани напитки в света наскоро се ангажираха да намалят с 5 на сто съдържанието на захар в продуктите си през 2015 г. в сравнение с 2010 г. Резултатите от новото изследване обаче навеждат на мисълта, че тази хубава инициатива може да се окаже недостатъчна.
Екипът на Елиса Епъл от Калифорнийския университет в Сан Франциско проследил консумацията на газирани напитки от 5309 души на възраст между 20 и 65 г., в чиито семейства няма засегнати от диабет и сърдечносъдови болести.
За да изследват стареенето на клетките на участниците, учените измерили дължината на теломерите им. От десетина години е известно, че колкото по-голямо е клетъчното делене и по-бързо е стареенето на клетките, толкова повече теломерите намаляват дължината си. Следователно измерването на дължината им е индикатор за стареенето на клетките.
Учените установили, че ежедневната консумация на около 35 сантилитра газирани напитки ускорява клетъчното стареене със средно 4,6 години.
Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Public Health, посочва БТА.

Коментари

Новини Варна