IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избрано
12:07 | 24 октомври 2014
Обновен: 08:52 | 20 април 2024

В неделя връщаме часовника с час назад

Преместването на стрелките с час назад, когато се връщаме към астрономическото време, намалява риска от инфаркт

По материала работи: manager
В неделя връщаме часовника с час назад

В 4:00 ч. сутринта на 26 октомври преместете часовниците си час назад. От 1997 година към лятно часово време се преминава в последната неделя на месец март всяка година в 03:00 часа, и тогава времето на часовниците се премества 1 час напред. Към зимно часово време се минава в последната неделя на месец октомври, когато в 04:00 часа часовниците се преместват с 1 час назад.

Зимното часово време е основно, т.е. ако нямаше смяна на времето, щеше да остане само то. 

Адаптацията към зимното часово време настъпва по-рано, с намаляването на деня и ранното стъмване. Зимното часово време "измества" ранното притъмняване, така че да не се налага да се прибираме по тъмно още в 5 след обяд.

За по-бързо адаптивните са нужни няколко дни за адаптация към зимното часово време, за други - от 2 до 3 седмици. Предимството на зимното часово време е по-късното ставане от сън. Като цяло обаче, приспособимостта към есенно-зимния сезон изисква повече ресурси спрямо промените през пролетта.

Преместването на стрелките с час назад, когато се връщаме към астрономическото време, намалява риска от инфаркт, а преминаването към лятното време го увеличава, твърдят шведски учени от Каролинския институт.

Те са анализирали статистиката за инфарктите в Швеция по време на преминаването от лятно към зимно часово време и обратното от 1987 г. до днес.

Резултатите показват, че рискът от инфаркт на миокарда се повишава средно с 5% през първата седмица от прехода към лятно време в сравнение с другите седмици от годината.

“Става дума за малко, но отчетливо увеличаване на риска за здравето през първите 3 дни след преминаването на стрелките напред. Изгубеният час сън и нарушаването на ритъма на съня са най-вероятното обяснение за това”, смятат изследователите, цитирани от Ройтерс.
Според техните сметки, заради преминаването на 150 милиарда души от целия свят към лятно часово време се наблюдават допълнително 2-3 хиляди инфаркта годишно.

Изследователите са убедени че преминаването в края на октомври към астрономическото часово време се съпровожда с понижаване на риска от инфаркт на следващия ден – в понеделник.

Тези наблюдения могат да допълнят съществуващите обяснения за увеличения брой на инфарктите в понеделниците, които са описани в много други научни работи. Част от тях обясняват инфарктите в този ден с нарастващият стрес преди началото на новата работна седмица. 

“Може би това всъщност се дължи и на нарушенията в ритъма на съня и промените в дневния режим през уикенда”, предполагат шведските учени.

Коментари

Новини Варна