IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
10:29 | 21 ноември 2014
Обновен: 13:29 | 28 март 2024

Какво се прави в деня на християнското семейство?

Трапезата не се вдига, тъй като според поверието, Богородица влиза да похапне от ястията и да благослови дома и семейството.

По материала работи: manager
 Какво се прави в деня на християнското семейство?


Денят на християнското семейство се отбелязва на 21 ноември и съвпада с Коледните пости и в този смисъл е разрешена всякаква храна, която не е от животински произход. Но има и някои изключения. Разрешено е използването на олио (зехтин) и консумацията на риба. Вместо риба може също да се консумират морски дарове. Ако направите постна питка, можете да я поднесете с мед, който също е разрешен по време на постите.

Според традицията в деня на християнското семейство, родителите трябва да заведат децата на църква, като по този начин покажат духовните си задължения към наследниците си. След това цялото семейство трябва да седне на масата с чаша вино в ръка и да похапне вкусно ядене и питка. Дори и да не можете да спазите всички традиции за църковния празник, отделете в този ден малко повече време за децата си, поговорете с тях, кажете им колко са важни и специални за вас. Демонстрирайте любовта си към тях и към любимия човек, защото тя е в основата на всяко здраво семейство!

Постна содена питка

Продукти:

брашно - 500 г бяло
сол - 1 ч.л.
захар - 1 ч.л.
мазнина - 1 с.л. олио или зехтин
сода - 1 ч.л.
бакпулвер - 1 ч.л.
оцет - 1 ч.л.вода - 1 ч.ч. хладка
ядки - 1 - 2 с.л. овесени или др. за поръсване по желание

Приготвяне:

•    Пресейте брашното в купа и добавете към него солта, захарта, олиото. Угасете содата и бакпулвера в малка купичка заедно с оцета.

•    Добавете ги към брашното с хладката вода и замесете средно твърдо тесто. Сложете го в леко намазнена тава, оформете с ръце, покрийте с кърпа и оставете да почине за 30 минути на топло. 

•    След това направете по желание 2 разреза на кръст по повърхността с нож, намажете с олио и поръсете с овесени ядки по желание. Сложете да се пече в загряна на 180 градуса за около 30 минути. 

•    Към края може да проверите готовността с клечка. Готовата постна содена питка се поръсва с водичка и добре се завива с кърпа за да се запари. 

Рибен гювеч с кисело зеле

Продукти:

риба - 800 г филе
кисело зеле - 400 г
лук - 1 глава
моркови - 2 бр.
чушки - 1 бр.
картофи - 500 г
бяло вино - 1 ч.ч. сухо
ким - ½ ч.л.
копър - 7 - 8 стръка
сол - 1/2 ч.л.

Приготвяне: 

•    Рибното филе се нарязва, подсушава, посолява се и се поръсва с черен пипер. 

•    На дъното на гювеч или съд от йенско стъкло с капак се разстила нарязаното кисело зеле. 

•    Добавят се нарязаният лук, моркови и чушка. Върху зеленчуците се разпределят парчетата риба и нарязаните картофи. 

•    Поръсва се с ким и се залива с виното. Ястието се захлупва и се слага във фурната при 200°. Задушава се 1 час. 

•    10 минути преди края се маха капакът и ястието се поръсва с накълцан копър.

Вкусен ориз със скариди

Продукти:

250 г ориз
300 г замразени, почистени скариди
3 с. л. зехтин
1 глава кромид лук
1 пръчка канела
6 зърна кардамон
5 зърна карамфил
4 скилидки чесън
2 ч. л. смлян джинджифил
1/4 ч. л. куркума
500 мл гореща вода
щипка сол

Приготвяне:

•    Оризът се измива под течаща вода.
•    Скаридите се размразяват и подсушават с кухненско руло.
•    Лукът и чесънът се обелват и нарязват на дребно.
•    В голям тиган с дебело дъно се сгорещява мазнината.
•    Прибавят се лукът, пръчката канела, карамфилът и кардамонът.
•    Всичко се задушава до омекване на лука.
•    Добавят се чесънът, джинджифилът и куркумата.
•    Пържи се 1 минута и се прибавят скаридите.
•    Готви се 2-3 минути и се добавя отцеденият ориз.
•    Сипва се водата и се посолява на вкус.
•    Ястието се кипва и огънят се намалява на минимум.
•    Готви се 15 минути без капак.
•    Тиганът се сваля от котлона и се похлупва.
•    Оризът престоява 10 минути, след което се разбърква с дървена лопатка.
•    Ароматният ориз със скариди се консумира топъл.

Коментари

Новини Варна