IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Живот
08:31 | 22 ноември 2014
Обновен: 05:55 | 29 март 2024

Как да повишим енергията си без кофеин?

Китайският женшен е едно от оръжията срещу умората

По материала работи: Златина Добрева
Как да повишим енергията си без кофеин?

Напрегнатото ежедневие кара много от нас непрекъснато да търсят начини за стимулация на енергийните нива. Пием различни кофеинови напитки, енергийни коктейли, които едновременно съдържат големи количества кофеин и захар и разчитаме те да ни доставят бодрост!
Няма как да стане. Те осигуряват енергия и усещане за сила за много кратко време. Скоро след това енергийният заряд пада рязко и се чувстваме още по-изморени и смазани. Прекомерната стимулация на мозъка с кофеин и захар затруднява неговата работа и пречи на паметта и боравенето с информацията.
Можете да стимулирате енергийните си нива по алтернативен на кофеин начин – чрез натурални методи! Има някои билки, които съдържат доказано мощни енергизиращи вещества и които ще ви помогнат да се чувствате по-бодри без да вредите на организма си.


Китайски женшен
От всички видове женшен, китайският е сред най-мощните. Тази билка се използва в медицината повече от 2000 г., пише az-jenata. Тя има способността да съживи и освежи цялото тяло по естествен път. Другите предимства на китайския женшен са намаляване на умората, ускоряване на метаболизма, подобряване на съня и общото благосъстояние.


Ашваганда или индийски женшен
Ашвагандата е аюрведическа билка за общо възстановяване на организма. Тя намалява ефектите на стреса върху тялото и нервната система, което потиска секрецията и въздействието на хормона адреналин, който в големи количества е вреден за организма.
Индийският женшен облекчава депресията, стабилизира настроението и кръвната захар, намалява възпалението. Ашвагандата действа като елиминира всички фактори, които изтощават защитните и енергийните механизми на тялото, като по този начин му позволява да функционира правилно.
Така се чувствате заредени с повече енергия и ресурс за борба с болестотворните патогени. Ашвагандата подобрява паметта, стимулира съсредоточеността и издръжливостта.


Риган
Риганът е добре позната билка у нас. Използва се много широко и в средиземноморската кухня. Той е най-ефективен срещу вирусите и паразитите, които често са отговорни за хроничната умора.
Риганът е много ефективен и за пречистване на черния дроб от токсини.
Етеричното масло от риган се използва за вътрешно и външно подобряване на абсорбацията на кислород в кръвта. След консумацията на масло от риган енергийните нива се вдигат значително. Той има високи нива на антиоксиданти, които защитават мощно организма от хронични заболявания.

 

Златен корен или родиола розеа
Това е диворастящо растение от рода Дебелецови. Среща се най-вече в студените райони на Арктика, Централна Азия, Алпите, Скандинавския полуостров и Исландия.
Тази прекрасна билка подобрява издръжливостта, силата и умствения капацитет. Тя е „адаптоген“, който помага на тялото да се адаптира към всякакви сурови условия на живот. Елиминира стресовите и екологичните фактори.
В медицината се използва за стимулация на спортни постижения, намаляване на времето за възстановяване след продължителни тренировки. Освен това подобрява и сексуалната активност.
Екстракт от родиола помага за поддържане на оптимални нива на енергийни съединения в тялото, необходими за извършване на физическа активност като освен това потискат механизмите на възникване на умората.
Златният корен ефективно подобрява настроението и облекчава депресията.

Коментари

Новини Варна