IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
20:37 | 24 март 2015
Обновен: 07:12 | 15 април 2024

Има възможност за тройно повече произведени филми в България

Президентът беше на снимачната площадка на "Код: Лондон"

По материала работи: Борис Проданов
Има възможност за тройно повече произведени филми в България

Над 850 малки и средни предприятия получават перспектива в България, благодарение на киноиндустрията, а до момента инвестициите в отрасъла у нас възлизат на над 100 млн. щ.д.

 

„Имиджът на страната ни по света, световните звезди, които идват тук и тяхното отношение към нас – това е много позитивно, но трябва да го надградим и да покажем нова перспектива за развитие на отрасъла. Нищо не е даденост и трябва да се борим за всяка инвестиция, особено в индустрии като киното с висока добавена стойност и с икономическа перспектива“, коментира президентът, след като посети снимачната площадка на новия филм „Код: Лондон“.

Има възможност за тройно повече инвестиции, работни места и произведени филми в България, обяви президентът Росен Плевнелиев и апелира киното да се превърне в национален приоритетен сектор. „Българската държава обаче трябва да покаже, че киноиндустрията е приоритет и да намери съответните механизми за подкрепа, с които разполагат и много други държави членки на ЕС“, подчерта държавният глава.


Той допълни, че насърчаването на чуждестранните инвестиции в сектора ще насърчи и българското филмово производство. „Имаме филми на световно ниво и ще подкрепям перспективите пред българското кино“, каза още президентът Росен Плевнелиев, който насърчи телевизионните оператори да продължават да работят по нови български продукции.

 

Коментари

Новини Варна