IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Живот
15:53 | 14 юли 2015
Обновен: 06:40 | 22 април 2024

Малчугани правиха „усмихнати“ крокодили

През тази седмица творческата работилничка в библиотеката не можа да побере всички „сръчковци“, затова ще има и извънредно издание

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Деца правиха усмихнати крокодили и пъстри рибки в поредното издание на творческата работилничка „Сръчковци“, която се организира всеки вторник през юли от отдел „Изкуство“ на РБ „Пенчо Славейков“. Това беше забавната тема, която вдъхнови децата. „Тази седмица желаещите да се включат бяха толкова много, че работилничката не успя да ги побере. Няма как да настаним удобно повече от 50 деца в залите на отдела. Добре, че част от родителите се обадиха вчера и успяхме да ги предупредим да не водят децата си днес. Обещахме им да организираме извънредно занятие в петък, специално за тях. Пак ще правим крокодили и риби, както днес“ – поясни завеждащият отдел „Изкуство“ в РБ „Пенчо Славейков“ Росица Тодорова.


 


Една от редовните участнички в работилничката е 8-годишната Лорета. Миналата седмица тя направи пъстра пеперуда, а сега се беше заела със сложната задача да изреже зъбите на един крокодил – „Оооо, той ще е от добрите, ще стане един усмихнат крокодил“ – закани се малката дама, която продължава да чака осмия си рожден ден. 

Лорета


Малката Лорета беше заразила с ентусиазма си и Петьо, който също правеше усмихнат крокодил. Макар че сподели, че идва за първи път на творческа работилничка той напредваше много добре с ножицата, картона и цветната хартия.

Петьо

 


„Ще направя розова риба, защото много обичам този цвят. Всъщност, колебаех се, защото много харесвам и лилавото, но с него ще я нарисувам и ще стане една шарена риба“ – сподели 7-годишната Мия. Момиченцето се похвали, че има опит в творческите работилнички, преди е правила съвсем самичка калъфче за телефон.

 

Най-сръчен с творческите занимания в първите минути на работилничката беше деветгодишният Никола. Той беше изрязал своята златна рибка и вече я нанизваше с различни цветни лентички. Момчето самоуверено заяви, че обмисля дали да не направи набързо и един крокодил до края на работилничката.

Никола

 

Темите на творческата работилничка са интересни и различни всяка седмица. В предишни издания децата са изобразявали герои от морското дъно, надникнали са и в ателието на бижутера със своите произведения - кутийки за бижута и накити от екоматериали.  За своите творби децата използват картон, цветна хартия, бобчета, мидички, пясък и др. материали от природата. 

 

Последната инициатива на малките сръчковци през това лято ще е да направят пъстри шапки, с които ще се включат в големия карнавал. На 30 юни от 10 часа в цветния празник пред основната сграда на библиотеката ще се веселят всички деца, които са прекарали част от ваканцията си в различните ателиета, обособени сред книгите. 


Полина Петрова
снимки: Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна