IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
13:44 | 2 август 2015
Обновен: 17:37 | 17 март 2024

„Убиха" симпатичния робот, който пътуваше на автостоп по света

Създателите са получили изображение на повредения робот, но не могат да определят точното му местоположение, тъй като батерията му е изтощена

По материала работи: Слав Велев
„Убиха" симпатичния робот, който пътуваше на автостоп по света

Канадският робот стопаджия ХичБот, пленил сърцата на феновете по целия свят, който пътешестваше из САЩ, е бил повреден, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА и "Дарик".
 

Канадските изследователи, създали ХичБот като социален експеримент, съобщиха, че някой рано в събота, на 1 август, е нанесъл непоправими повреди на робота във Филаделфия и той е приключил краткото си пътуване из Съединените щати.
 

Създателите са получили изображение на повредения робот, но не могат да определят точното му местоположение, тъй като батерията му е изтощена.
 

Стопаджията ХичБот започна американската си обиколка от щата Масачузетс преди две седмици, през юли, с цел да достигне до Сан Франциско. Той трябваше да прекоси страната от източното до западното крайбрежие. Обиколката му в САЩ започна с вдигане на палец към небето подобно на всеки друг стопаджия и с усмивка на "лицето" му.
 

Създателите на робота не знаят кой го е унищожил и защо. Те обаче съобщиха, че много деца, които го обожават, сега са съкрушени.
 

Канадският робот беше създаден като социален експеримент с цел да се види реакцията на хората и да се установи какви са взаимодействията им с машината.

"Целта е да разберем дали можем да имаме доверие на роботите в ежедневния живот, след като те така или иначе вече вършат толкова много неща - коментира Фрауке Зелер, една от създателките на робота в университета "Риерсън" в Торонто. - Както и обратното, дали роботите могат да се доверяват на хората?"
 

За да намерят отговор на тези въпроси, учени от различни дисциплини от канадския университет решават да създадат робота и да го пуснат на автостоп по пътищата. Това е и повод да бъдат тествани новите технологии в областта на изкуствения интелект.
 

ХичБот може да говори. След като се настани в автомобила, взел го на стоп, той може да предупреди, че чувства лека умора. Водачът възвръща тонуса му, като му помага да презареди батериите си, включвайки го към превозното средство. ХичБот се нуждае от това, за да може да участва в разговорите с пътниците, които го засипват с безброй въпроси.
 

След приключване на всяко пътуване учените анализират начина на контактуване, чувствата на хората, срещнали се с робота на пътя, техните мнения.
 

Целта е да предизвикат дискусия в обществото по въпроса за отношението ни към техниката и роботите, както и за представите ни за сигурност и доверие. С все по-активното навлизане на роботите в индустрията, или дори в ежедневния живот, става все по-належащо да бъде проучено нашето отношение към роботите, смятат те.
 

Миналата година ХичБот обиколи Канада и част от Европа. Тази година трябваше да направи и обиколка в САЩ и да разгледа част от най-големите забележителности в страната.

Коментари

Новини Варна