IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
08:40 | 6 октомври 2015
Обновен: 19:33 | 4 април 2024

Лечение на болки в гърлото при детето

Антибиотиците потискат естествения отговор на имунната система

По материала работи: Юлиян Атанасов
Лечение на болки в гърлото при детето

Тонзилите (сливиците) са изградени от лимфоидна тъкан, подобна на лимфен възел. Заедно с аденоидите те са част от имунната система. Тук се улавят външните дразнители (включително вируси и бактерии) и стартират сложните процеси на имунния отговор. Значението на тонзилите е голямо през първите години, в които се изгражда имунитета. Тонзилитът е възпаление на сливиците със симптоми, които включват: силна болка в гърлото, затруднено преглъщане, главоболие, втрисане, подути лимфни възли, висока температура, кашлица, пресипналост на гласа.

Заболяването най-често се причинява от вируси, но в около 30 % от случаите могат да бъдат изолирани и бактерии. Стрептококовите тонзилити например са характерни за детска възраст (15 - 40 % от болните деца). Въпреки че бактериално обусловени са едва една трета от острите тонзилити, лечение с антибиотик се назначава много по-често от реалната нужда с цел да се предпази болният от развитие на усложнения.

 Честата употреба на антибиотици потиска естествения отговор на имунната система и води до отслабването й - настъпват нови инфекции и рецидиви на заболяването. В допълнение към това все по-сериозно лекарите се сблъскват с проблема от развитието на антибиотична резистентност. Всички тези причини водят до необходимостта от намиране на ефективна терапия, която в същото време да е щадяща.

Коментари

Новини Варна