IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
08:16 | 6 октомври 2015
Обновен: 00:05 | 19 април 2024

Нови видове: Синеока жаба и кихаща маймуна

Ходеща риба може да измине 400 м и да оцелее на сушата 4 дни

По материала работи: Юлиян Атанасов
Нови видове: Синеока жаба и кихаща маймуна

Кихаща маймуна и ходеща риба са сред 200-та нови вида, открити в Източните Хималаи за пет години и описани в доклад на Световния фонд за дивата природа, съобщи в. "Мирър", цитиран от БТА. Маймуната киха, защото носът й е толкова чип, че когато вали, в него влиза вода. Това я издава в дъждовните дни и тя лесно може да бъде забелязана. За да намали дискомфорта, чипоносата маймуна обикновено чака да спре дъждът с глава свита между коленете.

 

Сред видовете, открити в Непал, Бутан, Северна Мианма, Южен Тибет и Североизточна Индия за пет години са 133 растения, 26 риби, 10 земноводни, едно влечуго, една птица и един бозайник. Една от жабите е с невероятни сини очи. Има и пепелянка с глава като копие и шарки в жълто, червено и оранжево, която прилича на бижу. Ходещата риба е яркосиня и се среща в Западен Бенгал. Тя може да диша въздух и да оцелее на сушата до четири дни, като може да измине извивайки се 400 м между два водни басейна.

 

Докладът предупреждава и за опасностите, пред които са изправени новооткритите видове. Само четвърт от хабитатите в района са девствени. Стотици растения и животни в Източните Хималаи са застрашени. Най-сериозната заплаха за видовете в района е промяната в климата. Увеличаващото се население, обезлесяването, бракониерството, минното дело, използването на терените за паша, търговията с диви животни, замърсяването и строежа на язовири също оказват натиск върху природата в Източните Хималаи.

Коментари

Новини Варна