IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
22:07 | 27 ноември 2015
Обновен: 15:09 | 7 април 2024

Колко често да правим секс, за да сме щастливи?

Сексът веднъж в седмицата се счита за редовен, смятат специалисти

По материала работи: Слав Велев
Колко често да правим секс, за да сме щастливи?

Често срещано е мнението, че колкото повече секс прави интимната двойка, толкова по-щастлива е тя. Според данните на ново проучване, когато става дума за секс при обвързаните, има магическото число и то е веднъж седмично, съобщава puls.bg

 
По-честите интимни ласки не носят със себе си по-голямо щастие, пояснява водещият автор на проучването Ейми Муиз, която е социален психолог в Университета на Торонто-Мисисага в Канада. Ако обаче честотата е по-малка от веднъж седмично, чувството на щастие сред двамата партньори намалява. 

 
Муиз пояснява, че сексът веднъж в седмицата се счита за редовен. 

 
За да проучи връзката между щастието и честотата на секса в интимната взаимоотношения, изследователският екип използва данни от повече от 30 000 американци. Една от големите изненади за специалистите е, че резултатите са идентични за мъже и жени, за млади и стари, както и за дългосрочни и краткосрочни връзки. 

 
Изследователите взимат под внимание и влиянието на парите върху чувството за щастие. 

 
Оказва се, че редовният сексуален живот се свързва в много по-голяма степен с усещането за удовлетвореност, в сравнение с материалното състояние.
 

Специалистите поясняват, че ежеседмичният секс влияе на три различни системи в мозъка, което в крайна сметка се отразява на здравето на интимната връзка, както и на чувството за щастие. Те допълват, че половият акт повишава нивата на тестостерон в организма, което поддържа сексуалното желание „разпалено“. 

 
Всяко стимулиране на гениталиите стимулира и синтеза на допамин, което води до усещане за романтична любов. Преживяването на оргазъм провокира синтеза на окситоцин, водещ до усещането за дълбока привързаност. 
 

Данните от проучването не дават информация дали хората, които правят по-малко секс, ще бъдат по-щастливи, ако зачестят любовните ласки.

 

Коментари

Новини Варна