IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
22:22 | 27 ноември 2015
Обновен: 04:19 | 25 март 2024

Симптомите на депресия, които често отминаваме

Раздразнителността е един от тях

По материала работи: Слав Велев
Симптомите на депресия, които често отминаваме

Депресията може да споходи всеки. Свикнали сме да наричаме депресия моментите, в които се чувстваме тъпо или имаме някакъв проблем. Депресия е много по-сериозен психологически проблем, който често трудно може да се овладее.


Кои са най-показателните симптоми за наличие на депресия, посочва az-jenata.bg:


Гняв и раздразнителност
Често, когато хората са депресирани са склонни да се изнервят лесно, да се дразнят от най-маловажни неща, да проявяват дори изблици на агресия и в по-тежки случаи – насилие.
Гневът е симптом на депресията, но е възможно и да допринесе за появата й. Пасивно-агресивното поведение също е сигнал за нередност. Хората, които лесно се палят и започват да крещят на другите без особена основателна причина са с потенциално по-висок риск от отключване на депресия.


Самокритичност
Сама по себе си самокритичността е позитивно качество. Когато човек има реална преценка за себе си, той изисква повече от себе си. Това е хубаво, стига да не се стигне до момента, в който самокритичността поглъща личността.
Когато е налице свръхкритика към себе си, това говори за крайно недоволство и потиснатост.


Безнадеждност
Безнадеждността е един от най-изявените симптоми на депресия. Усещането, че сте в безизходица започва да ви поглъща и да хвърля пълен мрак върху възприятието на света около вас. Някои психолози смятат, че безнадеждността спомага за отключване и задълбочаване на депресията, тоест тя може и да е пусков механизъм, а не само симптом.
Неуспехите, неоправдаването на очакванията, разочарованията и въображаемите идеали, които се сгромолясват в реалността могат да доведат до тежка безнадеждност и отчаяние.


Загуба на интерес
Загубата на интерес е много показателна. Тя може да е в най-различни области, които допреди това са ви били интересни – спорт, ежедневие, развлекателни дейности, работа, срещи с приятели.
Когато човек е депресиран е склонен да се лишава от всичките си любими дейности, за да се откъсне от света, да се самонакаже и вглъби. Изолацията обаче често е лош съветник, който може да закопае още по-надълбоко личността. А най-честото, което правим, когато се чувстваме отчаяни и депресирани, е да се изолираме.


Особени промени в теглото
Депресията може да предизвика както напълняване, така и отслабване и то в особено резки диапазони. Плюс-минус няколко килограма са от значение, особено когато не са обосновани.
Когато сме депресирани сме склонни да злоупотребяваме с десертите и въглехидратите като цяло. Това също крие риск от резки промени в теглото, но най-вече негативно влияе липсата на желание за активност.


Промени в съня
Ако страдате от депресия сънят може както да изчезне, така и да се удължи. Най-често се случва първият вариант, защото тревожността не дава мира и пречи на заспиването. Внезапните нощни събуждания също са показателни.
Но и продължителният сън, който не е типичен за вас може да подсказва за наличие на депресия. Откъсването от реалността, потапянето в страната на сънищата и желанието на мозъка да се откъсне за по-дълго от натоварващото състояние сочат, че организмът ви всячески се опитва да се самосъхрани като съществува в режим на полуготовност.


Умора
Умората и липсата на енергия дори рано сутрин показват завишени нива на хормоните на стреса. Тяхното натрупване предизвиква усещане за неспособност за справяне с ежедневните задачи.


Странни болки
Депресията не е само психично състояние. Тя може да даде отражения върху физиката, колкото и някои хора да противоречат на тази взаимовръзка. Тя не е теория, а факт.
Когато духът страда, страда и тялото. Най-честите болки са тези в ставите и мускулите. Обмяната и натрупването на магнезий и калций, толкова отговорни за работата на тези части от тялото, е нарушена.
Болката се обяснява с това, че серотонинът и норепинефринът влияят не само на настроението, но и на неврологичните процеси в тялото, които могат да доведат до поява на истинска болка и дискомфорт.

 

 

 

Коментари

Новини Варна