IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
19:27 | 1 декември 2015
Обновен: 11:13 | 15 април 2024

Нарушеният сън е вреден

Той влияе пряко на емоциите ни

По материала работи: Слав Велев
Нарушеният сън е вреден

Мнозина днес спят нездравословно, поради различни причини. Оказва се, че по-вреден за здравето е този модел на съня, при който се ляга в разумно време, но се будим на всеки няколко часа, в сравнение с по-краткото време дълбок сън, информира специализираният сайт puls.bg.
 

Проучването е проведено от изследователски екип от Университетското училище по медицина „Джонс Хопкинс“ в САЩ. То е първото, което сравнява ефекта от двата вида сън сред група от 62 мъже и жени в добро здраве. Никой от тях не страда от проблеми със съня.

 
Доброволците прекарват три дни и нощи в лаборатория и всяка вечер преди лягане отговарят на въпроси, които ценят да оценят настроението им. Докато те спят, изследователите „измерват“ стадиите на съня, за да могат да оценят качеството му.

 
На произволен принцип една трета от участниците са избрани да бъдат събудени няколко пъти през нощта. Друга една трета заспиват по-късно, но сънят им не е нарушаван. Останалите, които влизат в контролната група, спят непробудно и достатъчно време през цялата нощ.

Коментари

Новини Варна