IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
09:48 | 19 януари 2016
Обновен: 03:25 | 25 април 2024

Индустриалното производство във Варна започва с... бира

Влечението към бирата е една от многобройните илюстрации на бързата възприемчивост на варненци към ценностите на европейската цивилизация

По материала работи: Деян Михайлов
Индустриалното производство във Варна започва с... бира

След Освобождението през 1878 година европеизацията твърде бързо извежда жителите на Варна от сферата на ориенталската цивилизация. Варненското общество относително бързо навлиза в културния и духовния облик на европейския свят. Всичко това предизвиква и промяна в храненето и отношението към напитките. Новата мода в храненето на варненци поощрява превеса на европейската кухня над традиционната ориенталска.

До този момент от напитките най-предпочитани са ракията (сливова или гроздова) и виното. Освен алкохолните напитки гражданите си приготвяли и безалкохолни, като заливали пресни или най-често сушени плодове с вода. Тези напитки носят названията на плода, който се залива с вода: крушеница, дрянковица, трънковица и т. н.

 

Пиело се най-вече вино, а когато се пиелo ракия, ако трябва да се замезва, то е било с плод, най-често сушено грозде. Салатата се появява доста по-късно. Едва след 30-те години на ХХ век салатата започва да се търси за мезе на ракията.

 

 

В края на ХІХ, началото на ХХ век варненци започват да прекарват все повече приятни часове пред запенени халби с бира

 

 

Това влечение към бирата и нейното бързо и трайно проникване във всекидневието на варненеца в края на ХІХ век е една от многобройните илюстрации за бързата възприемчивост на българите към ценностите на европейската цивилизация. До Освобождението пивото е практически непознато не само във Варна, но и в цяла България. Правени са отделни опити за примитивно производство в почти домашни условия, но без особен търговски успех. Но през 1884 година, парадоксално или не, индустриалното производство във Варна започва с... бира.

 

Пивоварството в нашия град прави своя прощъпулник благодарение на двама предприемачи -  Касабов и Втичев, които отворили малка фабрика с шестима работници и годишно производство около 70 000 оки пиво. За качеството му с много топло чувство разказва един тракийски войвода малко след потушаването на Илинденско-Преображенското въстание. "След вкусните мезета и хубавото варненско пиво попяхме комитетски песни и играхме хайдушко хоро", спомня си бунархисарският делегат на Варненския конгрес на Одринския окръжен революционен комитет, свикан през февруари 1904 година.

 

В морския град бирата става особено популярна в първите години на ХХ век, когато варненци започват да пият бира с марка “Галата”

 

През 1907 г. във Варна е основано Варненското акционерно пивоварно дружество „Галата“.  Дружеството построява пивоварна фабрика със същото наименование в местността Карантината. Главният депозитен склад на фабриката е на ул. „Кракра“ № 1. 

На 29 август 1909 г. фабриката е официално открита с тържествен водосвет в присъствието на акционери и гости, които са почерпени с новото пиво "Галата". Варненската пивоварна произвежда светло пиво пилзенски тип и черно пиво мюнхенски тип.

 

През 1915 г. Варненският общински съвет на основание Закона за насърчение на индустрията отпуска безплатно на пивоварното дружество общински земи в местността Карантината - с Решение № 244/18.ІV.1915 г. - 2000 кв. м, и с Решение № 307/29.ІV.1915 г. - още 8080 кв. м.

 

Внушителните дълги коли на бирената фабрика разнасят буретата с бира по заведенията. Там бирата се източва с помпа от избата до ламаринения тезгях и се поднася в чаши – халби, регали и обикновени.

 

 

Модни в града стават бирариите

 

Като семейни заведения бирариите привличат с модната напитка варненското гражданство от двете страни на Евксиноградско шосе, където с почерпката с бира и лимонада приключва следобедната разходка извън града.

 

Бирарията на хаджи Панако в Морската градина, салонът “Прошек” с ложи за отделни компании, бирарията “Грозд” по Евксиноградско шосе със свирещия моден грамофон стават особено популярни в края на XIX в.

 

Първоначално в бирариите свирят оркестри от Чехия, Унгария и Италия. По-късно в тях гастролират и български изпълнители, какъвто е случаят с бирария “Ешмедеме”, известна заради изпълнителите още като “При шопите”. Шопският оркестър става много популярен през 20-те и 30-те години на ХХ в. и привлича много посетители в заведението. С оркестъра пее любимецът на варненци, блестящият импровизатор Борис Робев.

На територията на Варна се срещат няколко разновидности на този тип обществено заведение: бирария-аперитив, бирария-ресторант и пансион и бирария-градина. В бирариите-аперитиви се сервират бира и спиртни напитки, студени закуски и мезета. От тях по-известни са “Балкан” и “Батенберг”.

 

Най-разпространени са бирариите-ресторанти, в които освен бира и спиртни напитки се сервира и т. нар. мешано, състоящо се от всякакъв вид скара и достатъчно да задоволи апетита на четиричленно семейство.

 

Някои граждани, за да не се охарчват много, когато ходели семейно на бирария на “Акациите”, “Хоризонт” или “Граничен кът”, си носели мезета и домашно приготвени кюфтета.

 

Много романтика предлагала бирарията-ресторант “Граничен кът” До нея се стигало по море посредством малък пристан с фар и по суша по венецианска пътека или по увиснала над морето “вълшебна стълба”. Всяка неделя от 10 часа там се провеждали матинета, а вечер от 18 часа – концерти на оркестъра на Осма пехотна дружина.

 

 

През 1927 година спира производството на бира “Галата”

 

Спадът в производството на бира в България, особено след 1925 г., дължащ се на тежката акцизна политика на българското правителство за сметка на поощряването на винарската индустрия, принуждава собствениците на пивоварни фабрики в България да образуват на 3 април 1927 г. пивоварен картел, в който влизат всички съществуващи към момента 18 фабрики, включително и тази във Варна.

 

По решение на картела се затварят 12 пивоварни фабрики, сред които и варненската пивоварна. Затворените фабрики спират производство и част от тях продължават да функционират само като депозитни складове за продажба на пиво на останалите 6 действащи пивоварни. Създаването на картела не успява да преодолее спада и различията и през 1931 г. пивоварният картел престава да съществува.

 

Съгласно решението на картела от 1927 г. пивоварната фабрика "Галата" преустановява производството на бира. Варненската, плевенската и ломската пивоварна започват да пласират шуменско пиво.  А собствениците на заведения предлагат все повече атракции, за да привлекат и задържат клиентите си.

 

 

 

През 1936 г. Георги Нолев открива във Варна бирария-градина “Американ парк”. Тя е изградена по подобие на американските летни заведения. Намира се на Евксиноградско шосе и разполага с лятна градина и тераса. Това единствено по рода си заведение във Варна привлича посетители с необичайната си атмосфера, пренесена от далечния и непознат на варненци континент.

 

Със своята многофункционалност бирарията съчетава приятното прекарване на свободното време със семейното общуване и културните развлечения под формата на концерти, вечеринки, землячески срещи, литературно-музикални забави, танци и други събития.

 

Преплитането на модни и традиционни елементи от типа на народната песен с модерните танци, със семейното и земляческото общуване превръщат бирарията в изключително популярно публично място от нов тип. С тези си качества тя изтласква на заден план гостилницата, но не успява да стигне класата на ресторанта.

 

МАРИЦА ГЪРДЕВА

 

Коментари

Новини Варна