IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
17:34 | 7 февруари 2016
Обновен: 22:35 | 15 април 2024

Хоп – инфаркт, хоп - ревматизъм, хоп – нещо друго...

Ключът към здравето може да се окаже “на един зъб разстояние”

По материала работи: manager
Хоп – инфаркт, хоп - ревматизъм, хоп – нещо друго...

В основата на близо 80 болести може да е инфекция на зъб или венци, категорични са медиците. Най-често това са нарушения във функциите на сърдечно-съдовата система и появата на ревматизъм.

 

Лошото състояние на зъбите има пряка връзка с инфаркта, твърдят френски специалисти, цитирани от в. "Дейл мейл". Екип от Марсилия е наблюдавал група от 130 пациенти, които имали запушени артерии. Лекарите установили, че най-тежко било състоянието на хората, страдащи от болести на венците. От плаката се развиват бактерии, които се пренасят чрез кръвта и спомагат за стесняването на кръвоносните съдове в сърцето.

 

В доклад от международен експертен симпозиум в Австрия на тема: „Развалените зъби и общото здраве“ дават някои убедителни примери в тази насока:

 

     • Пациент се оплаква дълго време от нетипични пристъпи на бронхиална астма. При прегледа е изказано предположение, че състоянието му се дължи на... болни зъби! След тяхното излекуване, пристъпите на астма престават.

 

     • Жена на около 40 години е приета спешно в клиника в тежко състояние с диагноза „ендокардит“ – възпаление на сърдечната обвивка. Истинската причина за състоянието й всъщност се оказва „обикновен“ кариес. Стрептококите, намерили благоприятна среда за развитие в болния зъб, преминават чрез кръвта до сърцето.

 

     • Мъж на средна възраст е приет в болница заради силна болка в областта на гърдите и подозрение за прединфарктно състояние. Но кардиолозите не успяват да открият причината за болката. Едва консултацията със стоматолог установява без проблем, че човекът страда от гранулом и след премахване на причината, болката в гърдите изчезва.

 

Развалените зъби водят до заболявания в стомашно-чревния тракт, бъбреците, очите, ушите, ендокринната система и дори нервни разстройства. Обяснението е, че от определено огнище в устата бактериите или отровните им вещества се пръскат продължително време по тялото чрез кръвта през лимфните възли или по продължението на нервите. По този начин дразнителите достигат други органи и могат да причинят тежки възпаления на гърлото и фарингса, сърцето, белия дроб, ставите и дори мозъка. Изходните огнища на такива заболявания са често хронични възпаления в областта на корена на зъбите. Те могат да се породят чрез едностранен натиск върху определени зъби или чрез дълбоки кариесни ями.

 

Болестите в устата могат да засегнат и психиката, създавайки тежки комплекси за малоценност, да смутят междуличностните контакти, да попречат на професионалната изява и развитие. Тези последствия не са точно болестни, но ефектът им е равностоен, тъй като смущават качеството на живот.

 

Всичко това може обаче да се избегне. Достатъчно е на първо време да се осъзнае значимостта на проблема, да се въведе стриктна устна хигиена, да се контролира храненето и редовно да се посещава избраният лекар по дентална медицина.

 

Във Варна едни от-най добрите специалисти, които се грижат безболезнено за денталния комфорт на пациентите, ще намерите в Дентален център “Фармадент”. И понеже за болката работно време няма, спешният център на ул. “Генерал Колев” №8 работи седем дни в седмицата, от 0:00 до 24:00 часа. В Дентален център “Фармадент” по всяко време ще получите комплексна стоматологична помощ от квалифицирани лекари по дентална медицина.

 

Не е нужно да чакате да ви заболи. Ключът към здравето може да се окаже “на един зъб разстояние”.

 

Коментари

Новини Варна