IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
08:00 | 27 април 2016
Обновен: 23:28 | 25 април 2024

Позитано – перлата на Тиренско море

Крайбрежните градове по света

По материала работи: Борис Проданов
Позитано – перлата на Тиренско море

Позитано е живописен морски курортен град, разположен е на северния бряг на Салернския залив в Тиренско море близо до Неапол. Населението на града е около 4000 души. Главен отрасъл в икономиката на Позитано е морският туризъм.

 

Градът е застроен в типичната

за италианската архитектура визия. Заради невероятната атмосфера и спокойствие тук са снимани много романтични филми. За туристите това e една сравнително скъпа дестинация, с луксозни хотели и изискани ресторанти. Пътувайки из околностите, можете да видите ту лазурния морски бряг, ту градската действителност. Казват, че най-красивото преживяване в Позитано е нощна разходка по крайбрежната улица.

 

ИЗГЛЕД ОТ КРАЙБРЕЖНАТА алея. Ясно се вижда терасовидното разположение на Позитано.

 

Чудновати надвиснали огромни скали,

а под тях и над тях къщи – това пленява още в първия миг. Къщи има кацнали на много високи места (интересно как хората живеят там), като единственият път до тях са многобройни стръмни стъпала. Огромни фикуси заобикалят наоколо, селски къщи се редуват с луксозни хотели и вили. Невероятна красота, все едно излязла от картичка!

 

РИБАРСКИ ЛОДКИ във водите на Салернския залив пред Позитано - спомен от миналото на града.

 

Градът е бил част от републиката

Алмафи в древни времена. Споменат е в исторически хроники от ХІІ и ХІІІ век с участия в сражения. Според митологията Позитано е основан от Посейдон, бога на морето. Името пък може да бъде свързано с 2 версии. Според историческата то води началото си от Пестум, чиито жители намерили подслон в зоната по време на пиратските нашествия.

Друга легенда пък разказва, че преди много години кораб, пренасящ изображение на Богородица, заседнал в крайбрежните плитчини. Когато всяка надежда била загубена, моряците дочули долитащ от картината на Богородица глас, който казвал: “Posa, posa!” (“Спри, спри!”) и екипажът закотвил кораба до селцето.

 

ПЛАЖОВЕТЕ В ПОЗИТАНО (и особено Спиаджа Гранде) предлагат слънчеви бани на бели пясъци и гмуркане в лазурносинята вода.

 

Легендарният писател Джон Стайнбек

описва мястото (през далечната 1953 г.) като непознато за повечето италианци. Този му статут приключва в разцвета на 60-те години, когато започва развитието му като атрактивна туристическа дестинация. Германци, англичани и американци го обявяват за свое любимо място за почивка. Днес Позитано е най-елегантният град на цялото крайбрежие, който привлича милиони туристи от цял свят. Районът се превръща и в магнит за звезди и знаменитости.

 

СВЕТЛИНИ от нощно Позитано.

 

Позитано има красоти

както по крайбрежието, така и по планинската част. Навсякъде има стълби, спускания към брега или изкачване към върховете на хълма. Там пред туристите се открива впечатляваща гледка към морето и безкраен син хоризонт. Когато стигнете до Големия плаж (Спиаджа Гранде) и се обърнете към града, ще видите, че панорамата му наподобява пирамида от къщи, протегнати нагоре. От двете страни на Големия плаж обаче има и малки плажове - всичките са потънали в зеленина и цветя.

 

ЦЪРКВАТА “САНТА МАРИЯ АСУНТА” с красивия си купол, покрит със сини, зелени и жълти плочки.

 

За гостите се предлагат

разходки, слънчеви бани на бели пясъци, гмуркане в лазурносинята вода, превъзходна морска храна, качествени бели вина. Амалфийското крайбрежие е известно с производството на лимони и, разбира се, прословутия ликьор лимончело. Освен познатите на нас лимони тук се отглеждат лайм и друг сорт лимони, по-големи от дюля. Лимонът се е превърнал в един от символите на района и затова присъства като елемент на множество сувенири. А безкрайно красиви са кътчетата за уединение. Позитано е идеалното място за романтична морска почивка с любим човек. Всяко място по крайбрежната ивица си заслужава да бъде посетено. Екзотиката на Позитано пленява.

Коментари

Новини Варна