IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
07:36 | 11 май 2016
Обновен: 00:22 | 30 април 2024

В Солун няма как да се скучае

Крайбрежните градове по света

По материала работи: Борис Проданов
В Солун няма как да се скучае

Солун е град с богата история и вълнуващо настояще, пълен с живот и енергия. Той е вторият по големина град в Гърция след столицата Атина. Основан е от македонския цар Касандър през 315 г. пр.н.е. Дава му името на жена си Тесалоника, която е сестра на Александър Македонски. В по-ново време е обявен за Столицата на Бяло море.

 

НЕ СЛУЧАЙНО НА СОЛУН другото име е Столицата на Бяло море.

 

Големи улици, зелени паркове и площади

осигуряват приятни места за разходка в Солун, а старите къщи и неокласически сгради стоят рамо до рамо с модерните конструкции. Хората тук са известни със своята любезност и гостоприемство. Градът е популярен с добрата си кухня. В централната част са съсредоточени множество заведения за бързо хранене, класни ресторанти и десетки кафенета, където животът кипи, особено след 16 ч. Дотогава местните се отдават на почивка и времето сякаш спира. 

 

БЯЛАТА КУЛА е сред основните забележителности по крайбрежието.


В Солун никой за никъде не бърза,

“режимът” е такъв съвсем неофициално, особено в летните жеги. На туристическия бранш се отделя особено голямо внимание и местните жители са свикнали и се радват на присъствието на чужденци в града им. С богатата си история и културен живот Солун определено има какво да предложи на любознателните си посетители. 

 


Една от най-известните забележителности

тук е Бялата кула. Това е една от емблемите на града. Намира се на морския бряг и няма как да я пропуснете. Кулата първоначално е построена от турците през 1535 г. като охранителен форт за пристанището. След това е служила за затвор и казарма. Интересни за туристите, които посещават града целогодишно, са църквата "Св. Димитър", градската крепостна стена, "Арката на Галерий", ротондата "Св. Георги" и др. Градът е добре устроен, с големи площади ("Св. София","Аристотелис") и широки булеварди ("Александър Велики").

 

ВСЯКО КЪТЧЕ ПО КРАЙБРЕЖИЕТО дава невероятни условия за отдих, спорт и всякакви забавления.

 

Старото крайбрежие възниква

през 1870 г., след като са разрушени крепостните стени на Солун откъм морето. Новото крайбрежие се намира, като тръгнете от кулата наляво. Ако, ходейки по крайбрежната улица, погледнете към града, ще можете да видите Ротондата, една от най-старите църкви в града „Св. София” и самия градски център.

 

ПРИСТАНИЩНАТА АЛЕЯ на Солун е любимо място за разходки и отдих на гостите и жителите на града.

 

Съвременният вид на Солун

с идеята за различни монументи и паметници в края на градските оси, неовизантийските постройки и луксозното строителство с европейска архитектура в центъра са по идея на Ърнест Хербард. Това е архитектът, проектирал отново Солун след големия пожар от 1927 г. За съжаление, неговите планове са изцяло осъществени само на площад „Аристотелос”, който се намира на около 500 м от Бялата кула.

 

ПЛАЖОВЕТЕ ПО КРАЙБРЕЖИЕТО се отличават със страхотен пясък.

 

Солун е включен в списъка на ЮНЕСКО

на световното наследство. Градът е център и на Солунската епархия на Гръцката православна църква. В Солун се намира катедралата „Непорочно зачатие на Дева Мария“, която е седалище на католическия Солунски апостолически викариат. Византийски църкви, римски конструкции, модерна архитектура, интензивен нощен живот и впечатляващи плажовe - всичко това прави Солун едно привлекателно място, което си струва да се опознае.

 


Селцата до Солун също са добра алтернатива

за туристите. Те започват след отклонението за летището. Първото е Перея и е почти квартал на Солун. След него са Неа Епиватис и Агия Триада. Общото на плажовете е страхотният пясък. Във всяко селце има крайбрежна улица с магазини и ресторантчета, които вечер слагат масите си направо на пясъка.

 

СВЕТЛИНИ от нощен Солун.

 

Коментари

Новини Варна