IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
14:16 | 20 юли 2016
Обновен: 03:25 | 28 март 2024

Морските бани на Варна – преди и сега

Още през миналите векове чуждите пътешественици не скривали възхищението си от прелестите на варненския бряг

По материала работи: Златина Добрева
Морските бани на Варна – преди и сега

Още през миналите векове чуждите пътешественици – учени, дипломати и търговци не скривали възхищението си от прелестите на варненския бряг. Към средата на XIX век се появяват и първите „баняджии“, дошли тук да търсят здраве и почивка. През 1888 г. общината построила върху пясъка камъшена сграда за топли бани, но силните вълни я разрушили.


Две години по-късно били открити първите солидни морски бани. В началото били две – мъжка и женска, на прилично разстояние помежду им. В морето се слизало по стълби, като къпането ставало в заграденото пространство между кабините. За всеки случай имало и опънато въже, за което се хващали къпещите се. Само най-смелите излизали извън заграденото място.


Обявяването през 1921 г. на Варна за курортен град поставило пред общината неотложната задача за построяване на нови морски бани. Основният камък бил положен на 7 май 1925 г., а на 12 юли 1926 г. било тържественото откриване.

 
Над 20000 души дошли да се порадват на новата гордост на града.

 


Централните морски бани били построени източно от Аквариума и заемали 2000 кв. м. Масивната постройка била във формата на буквата Ш и имала два етажа с около 1000 кабини. В централния корпус имало малък басейн и 66 вани за топла вода.


Днес, 90 години по-късно Морските бани във Варна се реновират, реставрират и се укрепват сградите на централните и северните морски бани, включително и калните бани, и водолечението.


Проектът по реновиране и реставрация започна през миналата година и е в размер на 7 млн. лв. Дейностите са съгласувани с Министерството на културата. Въпреки, че Морските бани не са паметници на културата, те попадат в охранителната зона в историческото ядро на Морската градина.

 


Варненци и гостите на морската столица се радват на обновените пешеходни алеи, обновеното осветление в района.


Стените през миналия век са използвани за съблекални, като от години са изгубили това свое приложение. В последно време в тях са разположени поредица от увеселителни заведения, които са центъра на нощния живот на Варна през лятото. Общо мнение е, че промяната е добра за всички.


За развитието на СПА туризма в дългосрочен план е заложено изграждане на термален балнеологичен център. Той ще има СПА, таласотерапия и калолечение.
vremena.bg

 

Коментари

Новини Варна