IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
20:36 | 25 юли 2016
Обновен: 19:08 | 25 април 2024

Какво показва гладът за солено, мазно, шоколад, та дори и пръст

По материала работи: Слав Велев
Какво показва гладът за солено, мазно, шоколад, та дори и пръст

Изпитвали ли сте глад за определена храна в даден момент все едно сте бременна жена? Не става въпрос за ненаситност, а за състояние, при което чувствате, че ако не хапнете парченце шоколад или пакетче чипс няма да можете да дишате?

 

Всъщност, вълчият глад може да е показател и за промени в здравословното състояние, на които е добре да обърнете внимание. Тезата е на Шарън Палмър – диетолог и експерт нутриционист. Има съвсем малко научни доказателства за това, че гладът за нещо определено показва дефицит от определени вещества, защото определено не се случва да изпитваме такъв за ябълки или сирене, а за храни, богати на мазнини, въглехидрати и захар.

 

Пристъпният глад за порция пържени картофки може да показва наличието на потиснати емоционални нужди. Създавайки си удоволствие с любима храна, докарваме мозъка до отделяне на онези съединения, които облекчават стреса. В други случаи гладът за вредна храна се дължи на факта, че сме прекалили с ограниченията в храненето си и или то е станало твърде еднотипно, от което сме лишили организма си от необходимата доза основни хранителни вещества, за примера - мазнини.

 

И така, какво може да значи силната жажда, желанието за хапване на солено, мазно, шоколад или дъвчене на бучка лед...

 

1. Неутолима жажда

 

Неутолимата жажда може да е ранен симптом за развитие на диабет. Това е различно от състоянието, при което заради високите температури на околната среда, ни се пие вода или трябва да компенсираме загубата ѝ след тренировка. Жаждата, която показва вероятност за диабет, е съчетана и с често уриниране, което се дължи на усилената активност на бъбреците. При този случай на тях им се налага да работят ударно, за да успяват с филтрирането и абсорбирането на захарта от кръвта, но има моменти, в които не смогват и тя се отделя в урината. За да се балансира се включва механизъм за по-често уриниране и усещане на жажда.

 

2. Глад за солено

 

Желанието за солено не идва заради дефицит на сол в храненето ни – факт е, че нашият хранителен режим е натоварен с натриев хлорид и го поглъщаме почти с всеки продукт. Такъв могат да изпитват само сериозните състезатели, които губят сол при обилното потене продължително време. При неспортистите подобен глад може да се дължи на болест на Адисон, при която от надбъбречните жлези не се отделят достатъчно хормони като кортизол – който помага на организма да се адаптира към условия на стрес, алдостерон – който помага за баланса на кръвното налягане. При това заболяване се получава опасен спад на артериално налягане. Когато ниското кръвно е чест проблем и в комбинация с глад за солена храна, това може да е показател за развитието на Адисонова болест.

 

 

 

3. Желание да дъвчете лед, глина, пръст или хартия

 

Колкото и да е необичайно, може да изпитате и глад за лед, глина, пръст и хартия. Въпреки че учените все още не са съвсем наясно, защо се формират такива желания, има някои данни, че те се дължат на дефицит на желязо. Съществува хипотеза, че хрускането на лед например повишава циркулацията на кръв към мозъка, в усилието на организма да се справи с липсата на микроелемента.

 

4. Повик за шоколад

 

Шоколад може да ни се дояде не само заради спешната ни нужда от допамин, а заради магнезия и витамини от В групата в него. Магнезият е минерал, който е необходим на всяка една тъкан в тялото и множество функции в организма. Магнезият се съдържа и в ядките, но обикновено мозъкът ни оформя мисълта за шоколад и заради наличието на захар и кофеин в него. Порцията витамини В в шоколада подобрява скоростта на мисленето и настроението ни. Тези витамини са от ключово значение за процесите на клетъчно ниво и образуването на енергия. Въобще, хапвайки шоколад, се чувстваме не само ободрени, но и зарадени с енергия, заради покачването на кръвната захар, ободрителната сила на кофеина и покачването на допаминовите нива.

 

5. Хапва ни се мазно

 

Ако ви се приядат пържени картофки или нещо друго също толкова богато на мазнини, по-добре си хапнете парче мазна риба. Така ще задоволите глава на организма за полезни ненаситени мазнини, от които явно той изпитва дефицит, като омега-3. Източници на полезни мазнини са и авокадото, ядките и семената, маслините и зехтинът.

 

puls.bg

 

Коментари

Новини Варна