IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
19:30 | 4 август 2016
Обновен: 02:05 | 6 май 2024

Диня – за добра памет и красива кожа

Консумацията на вкусния червен плод е полезна и за кожата

По материала работи: Юлиян Атанасов
Диня – за добра памет и красива кожа

Динята освен сладост, внася и доза свежест в горещите дни. Вкусният червен плод има и други ценни качества – хранителните вещества, които съдържа.

 

В динята могат да се открият витамин C, желязо, калций, фибри, калий. Тъй като водното съдържание на плода е цели 92%, той е идеален за хидратиране на организма през летните горещини.

 

Съдържанието на червения плод се отличава и с ниацин, витамин B6, тиамин, рибофлавин, фолиева киселина, магнезий, калий, цинк, мед, манган, селен, фосфор, холин, ликопен, пантотенова киселина и бетаин. Хранителният режим, който е богат на ликопен, може да предпази от развитието на сърдечно заболяване.

 

Холинът е много важен елемент, който подпомага мускулите, процесите, свързани с ученето и паметта, както и съня. Той е полезен и за поддържане структурата на клетъчните мембрани, помага за предаване на нервните импулси, а също така и за усвояването на мазнините. По този начин се намалява хроничното възпаление.

 

Има данни, че динята, както и сокът от нея, облекчат болката в мускулите и да ускоряват възстановяването след физически упражнения при спортистите. Според изследователите това благоприятно свойство на плода се дължи на аминокиселината L-цитрулин.

 

Консумацията на вкусния червен плод е полезна и за кожата, тъй като съдържа витамин А. Той е необходим за формирането на себум, който поддържа косата хидратирана. Елементът е нужен и за растежа на всички тъкани в организма, включително кожата и косата.

 

Адекватният прием на витамин C също е необходим за формирането и поддържането на колагена, който е основен за структурата на кожата и косата. Динята подпомага и хидратирането на организма, което също е от ключово значение за тяхното здраве.

 

puls.bg

Коментари

Новини Варна