IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
13:54 | 8 август 2016
Обновен: 13:23 | 20 април 2024

Упражнения, които облекчават болките в кръста

Без редовно движение мускулите на гърба започват да се „похабяват“

По материала работи: Пламен Янков
Упражнения, които облекчават болките в кръста

Хората, които страдат от постоянна болка в кръста, често избягват физическата активност и намират движения като навеждане, повдигане и обръщане за много трудни. 

 

Важно е да се знае, че скоро след като спрем да се движим, сложните нервни връзки между мозъка и мускулите на гърба стават „излишни“, което допълнително затруднява извършването на споменатите активности. 

 

Без редовно движение мускулите на гърба започват да се „похабяват“, а мускулните влакна, връзките и сухожилията, които свързват мускулите към костите, се скъсяват. Всичко това допринася за сковаността, която усещаме в онази част на тялото, където има и болка. По този начин дискомфортът се засилва. 

 

Добрите новини са, че тези промени са обратими – мускулите могат да се изградят отново. Връзките и сухожилията – да се разтягат редовно, което да позволи по-голяма гъвкавост и движение. 

 

Най-важната стъпка, която всеки с болки в кръста трябва да предприеме, е да се движи, без значение как точно ще го направи. По този начин се тренират мускулите и се променят нервните пътища, което улеснява движението и може да облекчи неразположението. 

 

Упражненията, свързани с разтягане, са много полезни в тези ситуации. Ето някои от тях...
 

Разтягане на гърба

Застава се „на четири крака“ на пода. Издишва се бавно, докато се навеждаме тялото така, че задните части да се поставят върху петите. В тази поза следва да почувстваме разтягане в областта на кръста. Главата е поставена между ръцете. 

Пристъпване и разтягане

Заставя се пред стъпало. Когато се стъпва върху него, се повдигат и двете ръце. Усещаме разтягане в областта на гръбначния стълб. Движението се повтаря и с другия крак. 


 
Накланяне настрани

Застава се в изправено положение, като краката са поставени на ширината на раменете, а ръцете – отстрани на тялото. Издишва се, докато тялото се накланя надясно. Изправяме се отново и следва накланяне наляво и издишване.

 

puls.bg

Коментари

Новини Варна