IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
10:09 | 10 август 2016
Обновен: 23:37 | 29 април 2024

“Българският” Чикаго е любим на милиони туристи

Можем да си спомним за Дивия Запад и за митичния Ал Капонe

По материала работи: Пламен Янков
“Българският” Чикаго е любим на милиони туристи

Уважаеми читатели, продължаваме нашата рубрика “Градове на вода” с №6 – Чикаго, от класацията от Топ 25 на тези дестинации. Те са обявени от една от световните круизни компании и изданието Business Insider. Рейтингът определя най-привлекателните градове на вода през очите на туристите. За съставянето на рейтинга са използвани данни от индекса за качество на живот на Mercer (Mercer's Quality of Living), сведения на Euromonitor International за международните туристически маршрути, а също така и калкулатор Numbeo, който съставя приблизителна стойност на кошницата на стоките и услугите в различните градове. Както вече знаете, на пета позиция e Сингапур, на четвърта – Копенхаген, на трета – Ванкувър, на втора – Барселона, а лидер е Окланд (Нова Зеландия).

 

В Чикаго има всичко:

странстващи хора на изкуството от “бийт” поколението, дърдорещи за връзката между музиката, визуалните изкуства, употребата на алкохола и наркотиците, полски лелички, тъпчещи се с наденички, афро-американски майки, наставляващи как трябва да се живее в блока, работници, плюещи шефовете си, улични музиканти на ъгъла, пеещи блусове в стил хип-хип.

 

Това е град, който с гордост носи

американското знаме (старс&страйпс) на ръкава си. Разположен е на езерото Мичиган, а разнообразното население го е превърнало в град на джаз и блус, удивляваща архитектура, апетит към здравословната храна, проспериращи вестници, университети, пълни с Нобелови лауреати, и някои от най-запалените спортни фенове, които някога сте срещали. Кошницата на стоките и услугите за туристите е $55,32.

 

Той съвсем спокойно може да претендира

за една от световните столици. Това е третият по големина метрополис в Съединените щати с близо 10 млн. души, 3 млн. от които живеят в града Чикаго, като етническото разнообразие е по-голямо дори от това в Ню Йорк. В Чикаго се намират и най-големите колонии на балканските и източноевропейските държави. Затова не е случаен фактът, че сред побратимените градове на Чикаго са Атина, Белград, Варшава и Прага.

 

Съдбите на Чикаго и България

за първи път се преплитат още на границата между XIX и XX век, когато големият ни писател Алеко Константинов издава своя пътепис "До Чикаго и назад". По този начин, до голяма степен несъзнателно, авторът на "Бай Ганьо" отваря едно по-специално място в сърцето на българина. Понастоящем Чикаго може да претендира за четвъртия по големина български град в света след София, Пловдив и Варна. В момента в административната столица на щата Илинойс живеят над 150 000 наши сънародници, но неофициалната статистика показва цифрата 300 000.

 

Чикаго е един от най-посещаваните градове

в световен мащаб. Когато през 1893 г. градът е домакин на Световното търговско изложение (описано в пътеписа на Алеко), Чикаго посреща над 27 млн. гости – в годините на Дивия Запад. През 2006 г. цифрата е почти 2 пъти по-голяма – близо 45 млн. Въпреки че не може да се похвали със световноизвестни туристически обекти, Чикаго е един от най-приятните градове в света, защото е 100% сигурно, че всеки човек ще срещне там свой сънародник. Климатът в града е типичен за умерения климатичен пояс, а средните месечни температури са почти същите като тези в редица европейски градове, включително и София. Най-привлекателното място за туризъм в Чикаго е езерото Мичиган – едно от петте големи северноамерикански езера, които са на границата на САЩ и Канада.

 

Сред основните туристически атракции

на Чикаго са прекрасните градини и павилиони, артгалерията, Бъкингамският фонтан, кампусът на музея, Аквариумът и Планетариумът, които ежегодно се посещават от милиони хора от цял свят. Разглеждането на всеки музей е задължително за туристическата обиколка на града, въпреки че може да отнеме цял един ден.

 

Т. нар. даунтаун е страхотно място

за работа и разходка. Тук е и красивият бряг на езерото Мичиган, което заедно с даунтаун образува сърцето на Чикаго. Разходката през деня и нощта в централните части на града е вълнуващо преживяване, което ще ви позволи да се насладите на многобройните небостъргачи, лъскавите магазини, луксозните хотели и ресторанти. По крайбрежието на Мичиган са разположени и големи плажове, доста приятни паркове и пристанища.

 

Тук може да видите и култовия 

Бъкингамски фонтан, срещу който се намира хотела, в който е живял Ал Капоне – най-големият мафиот в Чикаго през миналия век. Зад хотела е Мичигън авеню, търговската улица – доста дълга, която започва от другата страна на езерото, от Детройт, и стига до Чикаго. Всички марки имат представители на тази улица, която може да отнеме часове, докато се обиколи и напазарува. И да се забавлява – както през деня, така и през нощта!~


 

 

МЕЖДУ НЕБОСТЪРГАЧИТЕ туристите могат да се разходят с корабче от миналия век.

 

 

 

НОВА ГОДИНА в Чикаго - феерия от светлини.

 

 

НОЩНИТЕ ФОНТАНИ допринасят за невероятната атмосфера след залез слънце.

 

 

ПЛАЖОВЕТЕ ПРЕЗ ЛЯТОТО са пълни с хора – както местни, така и туристи.

 

 

НОЩНИЯТ ЖИВОТ в Чикаго не замира дори в малките часове на деня.

 

 

“УИЛИС ТАУЪР” Е НАЙ-ВИСОКАТА СГРАДА на територията на САЩ и петата по височина в света. Желаещите да се качат на върха са толкова много, че може да ви се наложи да чакате с часове, а изкачването струва $30.

 

 

ВЕТРОХОДСТВОТО Е ВАЖНО за Чикаго, който като град на вода събира по кейовете си стотици хиляди лодки.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна