IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Живот
09:55 | 24 август 2016
Обновен: 10:37 | 29 април 2024

Идете на сърф или на... опера в Сидни

Крайбрежните градове по света

По материала работи: Борис Проданов
Идете на сърф или на... опера в Сидни

Уважаеми читатели, след пауза за представянето на Варна продължаваме нашата рубрика “Градове на вода” с №7 – Сидни, от класацията от Топ 25 на тези дестинации. Те са обявени от една от световните круизни компании и изданието Business Insider. Рейтингът определя най-привлекателните градове на вода през очите на туристите. За съставянето на рейтинга са използвани данни от индекса за качество на живот на Mercer (Mercer's Quality of Living), сведения на Euromonitor International за международните туристически маршрути, а също така и калкулатор Numbeo, който съставя приблизителна стойност на кошницата на стоките и услугите в различните градове. Както вече знаете, на шеста позиция e “българският” Чикаго, на пета – Сингапур, на четвърта – Копенхаген, на трета – Ванкувър, на втора – Барселона, а лидер е Окланд (Нова Зеландия).

СТАРТЪТ НА РЕГАТАТА от Сидни до Хобърт – стотици ветроходи украсяват акваторията.

 

С население от над 4,5 млн. души

Сидни е най-големият град в Австралия. Той е много важен регионален и световен финансов център. Също така е един от най-богатите градове в южното полукълбо. Неговият бърз растеж през втората половина на ХХ век е оставил следа не само върху неговата модернистична и впечатляваща архитектура, представена от високо издигащи се небостъргачи със стъклена и огледална повърхност, но и в неговото космополитно население, което е толкова разнообразно, колкото и това на градове като Ню Йорк и Лондон. Кошницата на стоките и услугите за туристите е $77,04.

ПЛАЖЪТ “МЕНЛИ” е сред най-известните в света.

 

През ХХІ век Сидни

е все по-атрактивен заради големите възможности за работа, бизнес и образование. Градските университети са едни от най-добрите в света. Дават образование, което се признава и цени високо в цял свят. Сидни е град с международно значение в сферата на науката и високите технологии. Заради доброто име, с което се ползва, Сидни привлича безброй инвеститори от целия свят. Има много заможни чужденци, които искат да закупят недвижима собственост в този красив град.

СЪРФЪТ Е СРЕД НАЦИОНАЛНИТЕ богатства на Австралия и хиляди се събират в Сидни, за да го практикуват.

 

Географското положение на града

е много изгодно, защото има широк излаз на Тихия океан и се намира недалеч от бързо развиващите се икономики на Източна и Югоизточна Азия. Сидни се намира в щата Нов Южен Уелс, в югоизточната част на континента, заобикаляйки водните пространства на живописния залив Дарлинг (Darling Harbour). Заливът има не само икономическо, но и естетическо значение за града.

НОВА ГОДИНА В СИДНИ. Сградата на операта е център на тържествата.

 

Красотите са неизброими,

а Сидни е един от най-хубавите градове в света. Световноизвестен е със своите невероятно красиви плажове. Като цяло всички части на Австралия притежават красиви и впечатляващи крайбрежия, но Сидни е изключителен. “Бондай”, “Менли”, “Палм Бийч” – тези плажове са любими на туристи и на сърфистите. Те имат светъл, фин пясък със златисти нюанси. “Менли” е просто неописуем. Това е една живописна и тънка ивица суша, заобиколена с вода от три страни. Луксозният квартал, който се намира на това парче земя, носи същото име като красивия плаж. “Менли” е едно от най-скъпите за живеене места в Сидни. А в действителност плажовете са два. Първият е обърнат към водната шир на Тихия океан, другият гледа към пристанището. От страната на пристанището водата е винаги спокойна като огледало и това прави мястото перфектно за плуване. “Бондай” пък е любим на сърфистите.

ТУРИСТИТЕ ОБОЖАВАТ Сидни и много от тях всяка година посещават австралийския бряг.

 

По време на австралийското лято,

когато в северното полукълбо зимата е в разгара си, хиляди сърфисти пристигат тук от целия свят заради слънцето и огромните океански вълни. Ако попитате някой сърфист: ”Кое е най-доброто място за сърф на планетата?”, отговорът най-вероятно ще бъде: „Хавай и Сидни”.

Операта пък е сред  най-известните и познавани сгради в света и основна забележителност на Австралия. Тя е призната за едно от най-забележителните съоръжения в съвременната архитектура.

Парковете са друго предимство на този невероятен град. Тяхната перфектна поддръжка заслужава поздравление. Под сянката на огромните дървета можете да се разхождате с часове. Ако пък се почувствате изморени и се нуждаете от почивка, можете да седнете на някоя пейка и спокойно да се наслаждавате на екзотичната австралийска природа.

ОПЕРАТА Е ЦЕНТЪР не само на спектакли от класиката, но и на плажни партита.

Коментари

Новини Варна