IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Живот
14:49 | 27 август 2016
Обновен: 09:33 | 25 март 2024

Как да си направим сами почистващи препарати

Вредите на препаратите и алтернативните им заместител

По материала работи: Слав Велев
Как да си направим сами почистващи препарати

Най-новите изследвания показват, че почистващите препарати съдържат високи нива на вредни химикали, които могат да причинят сериозни здравословни проблеми.


Някои от въпросните химикали допринасят за по-ранна менопауза или пък могат да причинят проблеми с плодовитостта при жените.


Затова ние ви предлагаме няколко начина да си направите домашни и напълно естествени почистващи препарати.
Те са ефективни, по-евтини и определено щадят повече здравето ви.


1. Почистващ спрей

Повечето от тях съдържат хлор и белина. Според проучване 15 на сто от случаите на астма при възрастните хора се свързват именно с тези съставки. Направете сами: Използвайте бял оцет, който разтваря мръсотията и изчиства петната. Той е достатъчно нежен, за да може да третирате и по-фини повърхности. Оцетът поема лошите миризми, а когато изсъхне ароматът му изчезва. В бутилка от спрей смесете равни части бял спрей и хладка вода, като след това добавите няколко капки от любимото си етерично масло.


2. Почистващ препарат за фурна

Възможно е препаратът да включва бутан, който може да предизвика главоболие и световъртеж. Друга съставка е моноетаноламина, който раздразва белите дробове. Направете сами: Поръсете сода за хляб върху замърсените места, след това леко напръскайте с вода и оставете да престои за една нощ. Ако на следващия ден все още има петна, поръсете още сода за хляб и напръскайте с малко бял оцет. Оставете сместа да престои 30 минути и след това изчистете.


3. Полиращ препарат за мебели

Обикновено този вид препарати имат приятна миризма, но именно тя може да раздразни гърлото или очите, заради високото съдържание на химикали. Направете си сами: Дървените мебели третирайте с смес, съставена от две части зехтин и една част лимонов сок. Разбийте добре и нанесете върху кърпа. Изчакайте 30 минути и почистете повърхностите с чиста кърпа.


4. Капсули за съдомиялната машина

Повечето от тях съдържат детергенти и алкални основи със силна петролна основа, която да може да разгради мазнините. Това обаче може да причини изгаряне на кожата. Някои видове препарати съдържат и хлор, който може да предизвика проблеми с дишането. Направете си сами: Използвайте чаша за мерителна единица. Смесете една четвърт лимонена киселина заедно с една четвърт сол. Добавете една чаша сода бикарбонат и една чаша боракс. Добавете малко вода, така че сместа да остане лепкава, но не прекалено. Прибавете и от пет до десет капки евкалиптово или лимоново масло.Съхранявайте сместа в контейнер и слагайте по две супени лъжици, когато е необходимо.


5. Освежители за въздух

Те са пълни със синтетични аромати, които могат да предизвикат астма. Според проучване освежителите за въздух могат да повлияят върху плодовитостта на жените. Направете си сами: Напълнете една бутилка спрей с филтрирана вода, добавете няколко капки етерично масло и една капка бял оцет или водка. Друг вариант е да ароматизирате дома си с ароматизирани сухи цветя, но за съжаление те не са трайни и събират прах, така че ще трябва да си сменяте по-често.


6. Кърпички за почистване

Неоспоримо е, че еднократните кърпички за почистване са много удобни. Погледнато от друга страна обаче те са трудно разградими и вредни за околната среда. Направете си сами: Купете си специална микрофибърна почистваща кърпа, която навлажнявайте с вода и изплаквайте.

 

tialoto.bg

 

Четете още Чистенето с прахосмукачка е здраве

Коментари

Новини Варна