IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
22:41 | 4 септември 2016
Обновен: 14:33 | 10 май 2024

Царевицата е богата на витамини и минерали

Вижте какви са ползите за здравето от консумацията й

По материала работи: Слав Велев
Царевицата е богата на витамини и минерали

Царевицата е една от най-популярните зърнени култури в света. Тя не само осигурява необходимите калории, но също така е и богат източник на витамините A, B, E и много минерали.  
 

Високото съдържание на фибри в царевицата помага в превенцията срещу храносмилателните нарушения като запек, хемороиди и рак на дебелото черво. Антиоксидантите, които се съдържат в царевицата, действат като противоракови агенти и могат да помогнат срещу развитието на болест на Алцхаймер. 

 
Благодарение на ценните хранителни вещества в нея, царевицата предоставя различни ползи за здравето. Освен че е вкусно допълнение към всяко ястие, тя е богата и на фитохимикали, които осигуряват защита срещу редица хронични заболявания. Какво още ни носи консумацията на царевица посочват от dnes.bg.

 
Богат източник на калории
 
В количеството от 100 г могат да се открият 342 калории, което я прави една от зърнените култури с най-високо съдържание на калории. Поради тази причина царевицата се използва за бърз начин за наддаване на килограми.


 
Осигурява важни за здравето на организма минерали
 
В царевицата има изобилие от минерали, включително фосфор, магнезий, манган, цинк, желязо и мед. Те могат да се открият във всички сортове царевица. Културата съдържа още и селен, който се намира трудно в повечето хранителни режими. 
 
Фосфорът е от основно значение за регулиране на нормалния растеж, здравето на костите и оптималното функциониране на бъбреците. Магнезият е нужен за поддържане на нормална сърдечна честота и също подобрява здравето на костите. 


 
Предотвратява анемия
 
В царевицата се съдържат значителни количества желязо, който е сред основните минерали, необходими за формирането на нови кръвни клетки. Дефицитът на този елемент в организма е и сред основните причини за развитието на анемия.

Коментари

Новини Варна