IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Живот
11:02 | 23 ноември 2016
Обновен: 13:54 | 1 май 2024

Като е постно, защо да не е и вкусно?

Няколко идеи за вкусотии по време на постите

По материала работи: manager
Като е постно, защо да не е и вкусно?

Много хора смятат, че постните ястия не биха им били вкусни. По-възрастните помнят времето, когато месо се сервираше само в събота или неделя и на празник. Ето няколко рецепти от тефтерчето на баба от онова време, които ще направят постите по-вкусни:

 

Боб в гърне по рецепта на баба

 

Продукти:

2 ч. ч. бял боб

2-3 глави кромид лук

1 домат

1 морков

2 с.л. едросмляна лютеница

олио

целина

чубрицa

сол

1-2 ч. л. захар

брашно

червен пипер

 

Начин на приготвяне:

Бобът се измива, след което се вари в глинено гърне (ако нямате в тенджера с по-дебело дъно.

Преди да се свари напълно се добавят нарязаните на полумесеци глава лук, на шайби - морков, целината и олиото.

Когато продуктите омекнат се добавят и домата, чубрица, сол и захар.

Ястието се оставя да поври 30 минути.

Приготвя се запръжка от останалата ситно нарязана глава лук, лютеницата, брашно и червен пипер в съотношение 1:2, след което тя се изсипва в гърнето при останалите продукти.

Бобът в гърне по рецепта на баба се разбърква и се поднася.

 

Страхотни картофи на фурна

 

Продукти:

1 кг картофи

250 мл доматено пюре

босилек, риган, чесън на прах, шарена сол, чубрица, сол

 

Начин на приготвяне:

Картофите се обелват и се сваряват до полуготовност. Доматено пюре се размива с малко вода и се разбърква с всички подправки. Слагат се картофите в тавичка, залива се с доматеното пюре и се запича до готовност, до напълно поемане на пюрето и се поднасят само картофите. Малко преди да е е готово се запича само на горен реотан, за да се получи леко хрупкава коричка. Поднасят се както топли, така и студени.

 

Печени чушки с доматен сос

 

 

Продукти:

10-12 бр. чушки

500 г домати

1/3 ч.ч. олио

1 ч.л. сол

1 щипка захар

2 с.л. магданоз

2 глави лук

1 ч.л. червен пипер

 

Начин на приготвяне:

Чушките се опичат и обелват. Лукът се задушава в олиото със сол и малко вода. Добавят се червеният пипер и настърганите домати. Когато се сгъсти се слагат захарта и магданозът. Чушките се подреждат в голяма чиния и се заливат със соса.

 

Пълнени чушки с ориз и маслинена паста

 

Продукти

10-12 бр. чушки

2 глави лук

1 ч.ч. ориз

 5-6 бр. домати

2 с.л. маслинена паста

1/2 ч.ч. олио

черен пипер

магданоз

сол (много малко, защото маслинената паста е солена)

 

Начин на приготвяне:

Изчистеният ориз се задушава в половината от мазнината. Прибавят се ситно нарязания лук, меката част на доматите, нарязани на ситно, маслинената паста, сол и черен пипер на вкус. Чушките се почистват от дръжките и семето, посоляват се отвътре и се напълват до 2/3 с оризовата смес. Отгоре се поставя по 1 парченце домат. Чушките се нареждат в тавичка и се заливат с останалата част от доматите, нарязани на ситно и смесени с останалата мазнина. Доливат се 2 ч.ч. гореща вода и ястието се пече в умерена фурна. Поднася се, поръсено със ситно нарязан магданоз.

 

 

Коментари

Новини Варна