IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Живот
07:15 | 2 декември 2016
Обновен: 03:54 | 17 април 2024

Защо треперим, когато ни е студено?

Освен потръпването в крайниците е възможно да усетите спазъм в мускулите на челюстта, който води до познатото тракане на зъби

По материала работи: Пламен Янков
Защо треперим, когато ни е студено?

Човешкото тяло има нужда да поддържа постоянна температура от 36.9 С. За да предотврати хипотермия и други последици от прекаленото застудяване, мозъкът ви следи телесната температура много внимателно.


Ако повърхността на кожата ви стане твърде студена, кожните рецептори започват да изпращат сигнали до мозъка, който веднага започва да търси решение, пише obekti.bg. Треперенето е точно такава тактика, при която мускулите ви се свиват и разширяват на светкавични интервали. Освен потръпването в крайниците е възможно да усетите спазъм в мускулите на челюстта, който води до познатото тракане на зъби.


Мускулните контракции образуват топлина, която помага на тялото да повиши температурата си. Освен това когато потреперите от студ тялото ви дава сигнал, че е най-добре да се насочите към топло място и гореща напитка.

 

Четете още Потвърдено: За да се справите с безсънието, спете на студено

Коментари

Новини Варна