IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
17:11 | 5 декември 2016
Обновен: 02:38 | 24 април 2024

Денталното здраве на българина е окаяно заради липса на профилактика

Хората нямат навик да посещават редовно стоматолог, ходят само когато проблемът със зъбите се влоши

По материала работи: Слав Велев
Денталното здраве на българина е окаяно заради липса на профилактика

Зъбният статус на българите и в частност на варненци е в пъти по-лош отколкото в  другите европейски страни. Това каза в сутрешния блок на тв „Черно море“ стоматологът Невена Райчанова. Причината е липсата на профилактика още от най-ранна детска възраст. 


Хората нямат навик да посещават профилактично стоматолог, а прибягват до услугите му едва когато проблемът със зъбите се задълбочи.  Рядко в кабинетите влизат млади хора. Повечето са възрастни, които изненадващо за мен поддържат добра орална хигиена, добави д-р Райчанова. 


Родителите като цяло нехаят за стоматологичното здраве на децата си, каза още тя и съветва миенето на зъбите при децата да започва още с първото зъбче. 


В България стоматологичното лечение е скъпо. От тази година пациентите имат право на допълнителен стоматологичен преглед. И на три процедури, които включват 2 пломби и изваждане на зъб. Те частично се поемат от Здравната каса и пациентът трябва да доплаща за тях.  

 

Радослава Христова

 

Още по темата: На път сме да станем “беззъба нация”

Ключът към здравето може да се окаже “на един зъб разстояние”

 

Коментари

Новини Варна