IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
10:15 | 8 декември 2016
Обновен: 01:48 | 29 април 2024

Как сексът се отразява на мозъка?

Действа като наркотик

По материала работи: Юлиян Атанасов
Как сексът се отразява на мозъка?

Разбирането на начина, по който сексът се отразява на мозъка, може да е от полза за разбирането и на други аспекти на здравето. Този процес не е лесен за изследване и проучванията, свързани с него, все още продължават. Какво се знае до момента?

 

Сексът действа като наркотик

 

Сексът ни кара да се чувстваме добре, това е причината да да ни харесва и да го искаме. Удоволствието, което получаваме от секса, до голяма степен се дължи на синтеза на допамин – невротрансмитер, който активира центъра за възнаграждение в мозъка. Допаминът е и сред химическите вещества, отговорни за опиянението, което получаваме от употребата на наркотици. Усещането не е същото, но както при секса, така и при използването на наркотични вещества, някои от областите в мозъка, които се активират, са едни и същи.

 

Сексът действа като антидепресант

 

По време на проучване, проведено от изследователите от Университета в Олбани, САЩ, участие взимат 300 жени. Изследователите установяват, че тези, които са правили секс без презерватив имат по-малко симптоми на депресия, в сравнение с жените, които използват презерватив. Според специалистите много от веществата, които се съдържат в спермата, имат антидепресантни свойства, които се абсорбират в организма след секс. Това са добри новини за хората, които имат сериозна връзка, но, ако случаят не е такъв, е много важно да се използва презерватив.

 

Сексът ни приспива

 

Мъжете са склонни в по-голяма степен да бъдат засегнати от този ефект на секса, в сравнение с жените. Префронталният кортекс в мозъка „утихва“ след еякулация. Това, заедно със синтеза на окситоцин и серотонин, може да има приспивен ефект.

 

puls.bg

Четете още: 5-те зодии, за които 2017-та ще бъде годината на любовта

Коментари

Новини Варна