IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
08:01 | 30 декември 2016
Обновен: 03:10 | 5 май 2024

Катеричките носят парфюм

10 странни факта за животните

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов

Едва ли бихте използвали думата „мистериозно“, за да опишете царството на животните. Да, ние сме изследвали съвсем мъничка част от океаните на Земята. Да не говорим, че на 1 кв. км. в дъждовните гори има повече организми, отколкото можем да броим. Ние, хората, обаче имаме навика да си мислим, че знаем абсолютно всичко, пише Viral Nova, цитира obekti.bg.


Затова доста е вероятно да не сте чували повечето от тези 10 факта, свързани с животните. От демократичното общество на биволите до податливите на грип горили – предлагаме ви едни от най-странните любопитки по въпроса.

 

1. Делфините не спят

Скъпи съратници, страдащи от безсъние. Спокойно, не сте единствените. Следващият път, когато се взирате в тавана в 02.00 часа през нощта и отчаяно се опитвате да преброите невидимите овце, знайте, че и делфините не спят. Поне не технически погледнато. Тъй като те нямат рефлекс за дишане, подобно на нас, хората (т.е. при тях този процес е съзнателен), само едно от полукълбата на мозъка им има възможност да си почива. По този начин те се предпазват от удавяне. 

 

2. Катеричките носят парфюм

Ние носим парфюм, за да привличаме другите. Катеричките носят Eau de Ужасяващата Змия, за да държат хищниците настрана. Нищо не може да изрази по-добре идеята „Махай се от мен!“ от това да миришеш така, сякаш си се въргалял в труп на влечуго. 

 

3. Пеперудите пият сълзи

Пеперудите не могат да си добавят достатъчно натрий от цветята. Затова понякога те пият сълзите на другите животни. Предпочитат най-вече костенурките, тъй като те са особено бавни. Не отказват и крокодилски сълзи.

 

4. Крокодилите не остаряват

Тези животни не трябва да се мажат с кремове за стотици левове, за да останат вечно млади. Не са безсмъртни, но ако избягват нараняванията или болестите, могат да живеят повече от един век. 

 

5. Биволите живеят в демократично общество

Определени видове биволи живеят на гигантски стада. Съответно – никак не е лесно да съществува съгласуваност между индивидите. Когато трябва да се взимат решения, женските гласуват, като лягат на земята, гледайки в определена посока, стават и отново лягат.

 

6. Горилите могат да хванат човешки настинки и други заболявания

Това е специално за онези хора, които продължават да отричат еволюцията. Нашите далечни братовчеди страдат от същите заболявания, с които се борим и ние. На тях просто не им се налага да се редят на километрични опашки или да изпадат в ужас, когато правителството им намали заплатите наполовина.

 

7. Латинското име на червените лисици е Vulpes Vulpes

Червените лисици са вариантът на Уилямс Уилямс в животинското царство. Сигурни сме, че не обичат да ги наричат с истинското им название. 

 

8. Група от сови се нарича парламент

Нормално. Ако ще имаме група животни, които искат да управляват страната ни, по-добре това да са сови.

 

9. Въпреки че виждат по-малко цветове от нас, кучетата имат по-добро зрение от хората

Винаги прибягват до това извинение, когато твърдят, че петното на килима не е толкова ужасно, колкото си мислите. 

 

10. Хората, слоновете и гърбатите китове са единствените същества, които преживяват менопауза

Защо? Защото животът е несправедлив и нечестен.

 

Четете още Костенурките могат да дишат и с дупетата си

Коментари

Новини Варна