Когато търсим нещо, което да ни засити за по-дълго време, следва да се насочим към консумацията на храни, които осигуряват по-големи количества енергия и ни държат далеч от хладилника за известно време.
Храните, които са по-трудни за храносмилане, „ангажират“ организма и оставят усещането за ситост за по-дълго, а също така и изгарят повече калории. Ето какво да консумираме...
1. Ечемик
Въпреки че като ечемикът е въглехидрат, който често се свързва с бързо изгаряне на енергия, изследователи установяват, че консумацията му може да намали апетита, както и нивата на кръвната захар, а вследствие на това - и риска от диабет.
Оказва се, че при хората, които консумират ечемичен хляб три пъти дневно, се повишава метаболизмът до 14 часа след това. Ечемикът може да се добави към салати, супи и яхнии. Може да се използва и като алтернатива на ориза и картофите.
2. Червен пипер
Специалисти от университета на Пърдю в САЩ твърдят, че червеният пипер може да потисне апетита и да повиши изгарянето на калории. Количеството от само една чаена лъжичка е достатъчно, за да подпомогне временно метаболизма.
3. Немазно месо
Когато става дума за контрол на апетита, постното месо е чудесен избор. Консумацията на качествени протеини може да държи глада настрана между отделните хранения. Достатъчно е количеството от около 115 г месо.
Вегетарианците биха могли да си набавят протеини от бобовите култури като леща, боб и нахут, както и от зеленолистни зеленчуци като спанак, броколи, къдраво зеле.
4. Бадеми
Консумацията на шепа бадеми може да засити глада, който се появява след закуската. Изследователи установяват, че консумацията на бадеми засища и води до намалена консумация на храна по време на обяд и вечеря.
puls.bg
Коментари