IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
18:30 | 6 януари 2017
Обновен: 02:36 | 29 април 2024

Загряването на меда не е добра идея

Топлинната обработка може дори да навреди

По материала работи: Ставри Таргов
Загряването на меда не е добра идея

 

Консумацията на чаша топла вода с мед сутрин е препоръчителна и се практикува от мнозина. Тази напитка помага за редуциране на теглото, както и за прочистване на токсините в организма. Замисляли ли сме се дали е полезно добавянето на мед към гореща вода, чай или друга напитка?

 

Според данни на проучвания пчелният продукт носи ползи на организма, когато се консумира в суров вид, тъй като има противовъзпалителни и антибактериални свойства. В допълнение вкусът и хранителните качества на продукта остават непокътнати, когато той се консумира в суров вид. Когато се нагрее при висока температура или се добави към гореща вода или чай, медът губи своите хранителни свойства и в някои случаи може дори да бъде токсичен за здравето.

 

Според Аюрведа нагрятият мед може да има вредни ефекти. В данни на проучване от 2010 г., публикувано в Journal of Research in Ayurveda, се установява, че pH на меда, нагрят до 60 и 140 градуса по Целзий, има значително покачване в нивата на хидроксиметилфурфурол.

 

Това вещество се образува вследствие на дехидратацията на богатите на въглехидрати храни като реакция при намаляване на захарите.
Някои количества от веществото, в което хидроксиметилфурфуролът се метаболизира, може да бъдат потенциално опасни за здравето.

Как да го консумираме?

Както споменахме и по-горе, медът носи най-голяма хранителна стойност и ползи за здравето, когато се консумира суров. Когато се нагрее, той губи още характерния си вкус и аромат, което го доближава повече до захарния сироп.
Бихме могли да добавим мед към топлата вода и лимоновия сок сутрин, но пчелният продукт не бива да се използва за готвене.

Puls.bg
 

 

Коментари

Новини Варна