IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
19:05 | 17 януари 2017
Обновен: 06:31 | 21 април 2024

Трябва ли да чистим снега от плодните дървета?

Спешна помощ в градината

По материала работи: Юлиян Атанасов
Трябва ли да чистим снега от плодните дървета?

В момента снегът е много лепкав и при повишение на температурите ще се превърне в ледена кора, която може да начупи крехките клонки на дърветата. Ако не се вземат мерки навреме, постепенно ледената кора ще стане на няколко слоя, а с натрупването на нов сняг, който се очаква още следващата седмица, тежестта става още по-голяма. В крайна сметка от натоварването клоните може да пострадат силно и дори да загинат.

 

Затова още при първото потегляне към вилата, щом пътищата у нас станат проходими, непременно носете метла с дълга дръжка, гребло или прът, с който може да почистите от сняг клоните на дърветата и храстите. Това трябва да се прави редовно, ако не искате да броите през пролетта загубите в градината. Начинът е прост – започва се от по-ниските клони, първо те се разклащат. Процедурата завършва с разклащане на горните клони на овощни дървета.Снегът обаче спасява тревни площи,  лехите и кореновата система на дърветата. При разчистване на снега от пътеките в двора, той трябва да се разпределя равномерно в градината. При големи студове, като сегашните е добре дебелината на снежната покривка да бъде поне 10 см.

 

http://agrozona.bg

 

Четете още: Родни превозвачи готови да блокират границата с Гърция

 

Коментари

Новини Варна