IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
12:03 | 18 януари 2017
Обновен: 14:48 | 26 март 2024

Може ли салатата да е причина за медна токсичност?

Зеленолисните зеленчуци, кашуто, нахутът, авокадото и морските дарове естествено съдържат високи нива мед

По материала работи: Юлиян Атанасов
Може ли салатата да е причина за медна токсичност?

На мнозина често се случва на обяд да наблягат на салата, в която има изобилие от зеленолистни зеленчуци, които често са в комбинация с бадеми например. Според специалиста по вътрешни болести – д-р Светлана Коган, тези храни, които обикновено се считат за „здравословни“, могат да доведат до тревожни симптоми, наподобяващи различни състояния, включително тревожност и умора. Всичко това се дължи на високите количества мед, които се съдържат в тях. Коган пояснява, че зеленолисните зеленчуци, кашуто, нахутът, авокадото и морските дарове естествено съдържат високи нива мед. Организмът има нужда от този елемент за нормалния растеж. Излагането на тръби с медно покритие, с които се сблъскваме с околната среда, също може да причини медна токсичност. В какво се изразява токсичността, вследствие на излагане на мед? Ако изконсумираме количеството от шест чаши кафе например, се появява чувството за нервност. Същото и е усещането при токсичност към медта, пояснява специалистът.

 

Коган също така препоръчва третирането на това състояние да става с инфрачервена сауна, за да може резултатът да бъде най-ефективен. Медта помага на организма да метаболизира желязото, а също така подпомага и нервната проводимост. Дефицитът на този елемент може да доведе до проблеми с имунната система и костите, което да е причина за развитие на заболявания като анемия или остеопороза. От друга страна, прекомерните му количества също могат да доведат до здравословни проблеми, в това число проблеми с бъбреците и чревни заболявания. В данни на проучване от 2013 г големите количества мед в организма се свързват с повишен риск от развитие на болест на Алцхаймер, се посочва още в Medical Daily.

puls.bg

Четете още: Пожелания за Атанасовден

Коментари

Новини Варна