IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Живот
11:16 | 20 януари 2017
Обновен: 16:40 | 25 април 2024

Пътят от шампион до клошар (ВИДЕО)

Съветски герой получил апартамент след титла в България, но сестра му го продала

По материала работи: Пламен Янков
Пътят от шампион до клошар (ВИДЕО)

Заслужил майстор на спорта от ерата на СССР живее като клошар из улиците на казахстанския град Алмати. 55-годишният Максим Цъйганков - един от най-добрите гимнастици от 80-те, се скита бездомен вече 5 години и се препитава чрез подаяния.

 

 

Той е бил част от изключително силния съветски национален отбор през 1981 г. и е участвал на световно първенство. Спечелил е серия силни турнири, включително и Динамиадата в България. Именно благодарение на успеха у нас Цъйганков покрива нормата за майстор на спорта от международен клас и получава апартамент. Твърди, че по-късно жилището е присвоено от сестра му и оттогава Максим е без покрив над главата.

 

Тъжната съдба на мъжа бе показана в репортаж на казахстанската телевизия ktk, цитиран от btv.bg. За всеки случай оттам изпратили официално запитване до руската федерация по спортна гимнастика и разказът на Цъйганков се потвърдил напълно. Той действително е спечелил титлата в многобоя на СССР през 1982 г. и е първият гимнастик в света, изпълнил превъртане на една ръка на халки. През 1983 г. обаче той започва системно да злоупотребява със спиртни напитки и скоро се оттегля от спорта.

 

Осъждан е многократно за дребни престъпления. През 2004 г. майка му загива в катастрофа. По това време Максим е в затвора за кражба, а сестра му продава апартамента. След освобождаването си през 2006 г. бившият шампион работи от дъжд на вятър. През 2012 г. се прехранва като охранител, но след това започва да води скитнически живот.

 

"Когато бях млад, вярвах, че славата ще продължи вечно. За съжаление всичко в живота ми пропадна. Ако тогава можех да се явя в съда, никога нямаше да позволя на сестра ми да продаде жилището", споделя Максим. Той се разплаква като дете, когато журналистите му показват архивни кадри с негово участие от тренировките на националния отбор преди 35 години.

Коментари

Новини Варна