Животинските кости често се смятат за отпаден продукт при готвенето и се изхвърлят, а от месарниците най-често се закупуват кости за кучешка храна. Разхищението на този ценен материал обаче е напълно неоправдано.
Научно обосновано е да се употребяват не само кости, но и хрущяли в готвенето. Те са изключително богати на полезни вещества, които могат да са от помощ за контрол и превенция на заболявания на костните и мускулните тъкани. Част от тези вещества са калций, фосфор, силикон, глюкозамин, хондроитин сулфат, глицин, пролин, глутамин и др.
Хондроитин сулфатът е важен структурен елемент на хрущялната тъкан с главната функция да омекотява механичните напрежения и натиск, съпровождащи натоварването на ставите при движение. Добавен към хранителния режим, той спомага за по-бързото възстановяване на тези тъкани, забавя износването на ставите и може да доведе до облекчение на болката при остеоартрит.
Глюкозаминът е изключително важен за съединителните тъкани поради ролята си в изграждането на колаген. Аминокиселината глицин също участва в производството на колаген. Двете съставки в едно и също ястие имат силен благоприятен ефект не само върху стави, хрущялни тъкани и сухожилия, но и върху косата и ноктите.
Може би най-големи ползи могат да бъдат извлечени от съставките на желатина, който се отделя в бульона. Пролинът например е доказан имуностимулатор и може да подсили защитата на организма срещу инфекциозни и вирусни заболявания.
Глицинът стимулира функцията на невротрансмитери и ензими, засилващи продължителността и качеството на съня. Желатинът се свързва свободно с водата и функциите му в храносмилането са сходни с тези на фибрите – понижава вероятността от запек, стимулира отделянето на храносмилателни сокове, благоприятства перисталтиката и засища бързо.
Изследване на проф. Денисенко от Московския държавен университет от 2001 г. сочи, че определени пептиди от желатина значително подсилват стомашната мукозна мембрана и повишават устойчивостта й към етанол, някои киселини и стресови фактори, което предотвратява или поне силно забавя развитието на язви.
Глюкозаминът, желатинът и хондроитин сулфатът са сред най-популярните невитаминови хранителни добавки в Европа и Северна Америка, но могат да се набавят и от добре приготвена храна. Приеман един-два пъти седмично, костният бульон има редица ползи – той е лесно смилаем и не затормозява храносмилателната система, съдържа мощни имуностимулиращи и укрепващи елементи и може да бъде допълнен с почти всеки зеленчук или подправка.
Коментари