IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
19:14 | 12 февруари 2017
Обновен: 03:45 | 29 април 2024

Витамини, които подпомагат здравето на кожата

Не всички твърдения около употребата им са верни

По материала работи: Ставри Таргов
Витамини, които подпомагат здравето на кожата

 

Много специалисти смятат, че определени витамини могат да помогнат при различни кожни проблеми – от облекчаване на акнето до забавяне на признаците на стареене. От Американската академия по дерматология съветват здравословният хранителен режим да стане част от грижата за кожата. 
Не всички твърдения около употребата на тези витамини са верни. Според един популярен мит витамин Е може да помогне за изчистването на кожата от белези. В данните на няколко проучвания се посочва, че това е невярно. 
При тези два често срещани кожни проблема успехът с третирането с витамини е подкрепен от науката…
 
В случаите на акне

 

От полза е употребата на витамин А, който може да се открие под формата на ретиноиди и каротеноиди, се посочва в данни на проучване на специалисти от университета към Медицинския център на Мериленд в САЩ. 

 

Много медикаменти за лечение на акне съдържат ретиноиди. Витамин А е мастноразтворим, което означава, че може да бъде токсичен, ако се приема в големи дози. Препоръчителното количество от него е 900 мкг за мъже и 700 мкг за жени. 
Витамин А е много ефективен, когато се използва локално и е съставка в голям процент от предлаганите без рецепта кремове против акне и стареене. 

 

За по-малко бръчки – витамин C

 

По време на проучване от 2008 г., публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition, става ясно, че витамин C може да намали признаците на стареене. Изследователите установяват, че високият прием на витамин C се свързва с наличието на по-малко бръчки. В проучването участие са взели повече от 4000 жени на възраст между 40 и 74 години.
Puls.bg

Коментари

Новини Варна