IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
19:00 | 27 март 2017
Обновен: 19:23 | 16 април 2024

Мурсалски чай – защо е полезен?

С него обаче не бива да се прекалява

По материала работи: Ставри Таргов
Мурсалски чай – защо е полезен?

Мурсалският чай е пример за здравословна, полезна и тачена напитка в балканските народни традиции. Макар рецептите за него да включват и други билки и да варират драстично дори в съседни региони, за традиционните рецепти се използват два вида на едно и също растение, наречено Sideritis или пирински чай.
 
Разпространена в Албания, България, Гърция, Черна Гора и Македония, билката се използвала още от древните гърци, но не само за направата на чай, а и като дезинфектант на бойни рани. Днес е позната като мурсалски, триградски, шарпланинси чай и др.
 
Редица съвременни изследвания доказват полезните му свойства. Още пред 1986 година в Die Pharmazie били доказани антимикробните свойства на етеричните масла от пиринския чай, а през 2012 в журната Planta Medica (брой 78) са описани обстойно редица техни противовъзпалителни свойства, както и такива, защитаващи храносмилателната система
 
Традиционно, мурсалския чай се пие за повишаване и подсилване на имунната система, потискане на настинки и други вирусни заболявания, докладва се за ефективост и при алергии и възпаления на синусите.
 
Повечето от полезните му свойства се дължат на огромното количество флавоноиди, отделящи се в билковия чай.
 
Флавоноидите са естествени съединения, които имат антимикробни и инсектицидни ефекти у растенията. Но, погълнати от човека, тези съединения проявяват мощни свойства против развитието на ракови образувания, възпалителни процеси и вирусни инфекции в организма.
 
 
Те действат и като антиоксиданти, но непряко. Според изследване от Linus Pauling Institute, флавоноидите почти не се абсорбитат от тялото и бързо биват метаболизирани и изхвърлени. За целта, обаче, те трябва да бъдат деполимелизирани, което води до отделянето на значителни количества пикочна киселина: полезен и силен антиоксидант, който неутрализира свободни радикали - високореактивни атоми, молекули или йони с несдвоен електрон във външната си електронна обвивка.
 
Мурсалския чай трябва да се уважава и с него не бива и да се прекалява, понеже свръхотделянето на пикочна киселина може да има и обратния ефект - на прооксидант, който не само освобождава свободни радикали, но потиска антиоксидантните системи и води до ускоряване на тъканните увреждания и процесите на стареене в тялото.

Puls.bg

Коментари

Новини Варна