IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
18:45 | 27 март 2017
Обновен: 03:48 | 7 април 2024

Нещастен в работата на 25 - болен на 40

Проблемите в началото на кариерата ни въздействат психически и ментално на средна възраст

По материала работи: Ставри Таргов
Нещастен в работата на 25 - болен на 40

Неудволетвореността на работното място при хора между 20 или 30-години може да повлияе върху здравето им на средна възраст. Това показва ново проучване.
 
Американски учени отговарят на въпроса може ли да си платим с лихвите, ако получаваме добро възнаграждение, но не се чувстваме добре на работното място. „Тези, които са средно удволетворени или много доволни от своята кариера, имат по-добро здраве на 40“, коментира ръководителят на проучването Джонатан Дирлам, докторант в катедрата по социология в университета на щата Охайо.
 
Мащабното изследване, стартирало през 1979 г., обхваща близо 6 400 мъже и жени на възраст между 25 и 39 години. Те са отговорили на различни въпроси за това харесват или не своята работа. Резултатите им са сравнени с техните ментални и психически показатели след години, когато вече са на 40. Приблизително 45% от анкетираните са посочили, че не са удволетворени, докато само 15% от респондентите написали, че си харесват работата. Една четвърт посочват, че тя става по-зле с времето, докато при 17% положението става по- задоволително.
 
Резултатите след навършването на средната възраст сочат, че повечето хора, които не си харесват работата или не били доволни на 100%, имат високо кръвно, диабет, артрит, болки в гърба и кръста, анемия и други.
 
 
Неудволетворените имат влошено ментално здраве на 40. При тях се наблюдават смущения на съня и тревожност в сравнение с хората, които са ходили на работа с удоволствие на 20-30-годишна възраст, показват резултатите от проучването.
 
„Има няколко основни фактора на работната среда, водещи до влошаване на психиката на хората“, казва Сет Кейплейн, професор по индустриална/ организациоционна психология в университет „Джон Мейсън“, Феърфакс.

 

Той не е участвал в проучването, но според него да имаш шеф, който те стресира, обижда и злоупотребява с теб, те кара да се притесняваш постоянно за работата и това да не изгубиш мястото си. От там идва и тревожността от финансови проблеми. „Възможно е това да повлияе здравословно“, допълва той.

Puls.bg

Коментари

Новини Варна