IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
19:00 | 28 април 2017
Обновен: 18:34 | 2 април 2024

Газираните напитки отключват деменция

Това показва ново проучване

По материала работи: Ставри Таргов
Газираните напитки отключват деменция

Хората, които пият по-често газирани напитки са по-предразположени към деменция и други проблеми с паметта. При някои рискът от удар също е по-голям, в сравнение с такива, които не ги употребяват . Това показват две нови проучвания, публикувани в Live Science. 

 

Тези, които пият диетични газирани напитки по три пъти всеки ден, получават удар или ментални проблеми след 10 години, показва първото проучване. Второто пък сочи, че хората, които употребяват само по една напитка на ден, имат много по-малък мозъчен обем, в сравнение с другите. То разглежда и консумацията на напитки с подсладители. По същия начин тези, които пият по две такива или плодов сок на ден имат по-малък мозъчен обем и лоша памет. 

 

Двете изследвания показват, че има връзка между консумацията на диетични газирани напитки или такива с подсладители и отделни здравни резултати на участниците. 

 

При първото проучване са интервюирани 43 000 души, които са над 45-годишна възраст, по три пъти на година. Те отговаряли на въпроси за консумацията на газирани и подлсадени напитки. За седемте години 97 души получили удар, а 81 деменция, сред които има 63 случая на Алцхаймер. Учените открили, че дневната консумация на диетични напитки, а не такива с подсладители, могат да повишат риска от инсулт или получаване на деменция след 10 години. При някои от тях се получава проблем с циркулацията на кръвта в мозъка. 

 

„Пиенето на диетични напитки, с които да избягаме допълнителни калории, не е добра идея. По-добре е да консумираме чиста вода“, посочват учените от Бостънския медицински университет. 

 

Второто американско проучване е базирано на когнитивни тестове и снимки на мозъка на близо 4 000 души. При него участниците са отговаряли дали пият диетични или подсладени напитки и колко често. Резултатите показват, че има връзка между подсладените напитки и по-слабата памет, както и това, че те са рисков фактор за отключване на Алцхаймер.

Puls.bg

 

Коментари

Новини Варна