IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Живот
19:39 | 28 април 2017
Обновен: 13:52 | 22 март 2024

Пантенолът подхранва косата

Спрейовете с него предпазват от UV-лъчи

По материала работи: Ставри Таргов
Пантенолът подхранва косата

Косата ни изисква грижа през всеки сезон. Освен метеорологичните условия навън начинът ни на живот също се отразява на нейната здравина. Тя става суха, чуплива, цъфти и понякога изтънява. Ако забележим някой от тези проблеми, трябва да вземем мерки. Козметиката, богата на пантенол, може да ни помогне в подхранването на косата. 

 

Пантенолът или витамин В5 е често използвана съставка в хидратиращите козметични формули. Пантеноловата киселина подпомага изграждането на клетките, растежа и развитието на централната нервна система на организма. Има свойството да превръща захаридите и мазнините в енергия. Под въздействието на цигарения дим, алкохол, приспивателни, стрес, термичната обработка на храните, тялото ни не може да усвои достатъчно пантенол. Ако сме уморени, страдаме от безсъние, имаме депресия, косата ни е изтъняла, капе или цъфти, това може да се дължи на липсата на витамина. 

 

Жълтъците на яйцата, царевица, броколи, зеле, карфиол, домати, авокадо, леща, говеждо месо, пуйка, патица, пилешко, сьомга, мляко, грах, фъстъци, соя, сладки картофи, слънчогледово семе, цели зърна и зърнени култури. Това са само част от храните, с които може да си набавим достатъчно количество пантенол. По-конкретно за поддържане здравината на косата, трябва да използваме и козметика със съставката. Ето няколко подходящи продукта: 

 

Спрей

 

Хубаво e по няколко пъти месечно да ползваме спрей за коса с пантенол. Особено в по-топлите месеци, когато сме подложени на вредното влияние на ултравиолетовите лъчи. Освен, че защитава косата, тази козметика ще ни помогне да нормализираме състоянието на скалпа, да предотврати изсушаване, поява на себорея, както и да облекчи дразненето, ако има такова. Дневната употреба на пантенола обаче не трябва да надвишава 2% (което може да определим по етикета със съставките на флакона). 
 
Балсами/маски
 
Повечето балсами и маски съдържат до 5% пантенол в своя състав. Те хидратират и подхранват кожата на главата, повишават еластичността и здравината на косъма, укрепват козмените фоликули, справят се с пърхота и други проблеми, причинени от изсушаване. Ако имаме силно увредена коса, то дерматолозите препоръчват да ползваме подобен тип козметика до 4 пъти седмично, иначе най-много до 2 пъти за същия период. 
 
Шампоан 

Тези срещу косопад съдържат най-често пантенол- между 4-6%. Третирането на косата с този тип шампоани намалява пърхута, ускорява растежа на косата и спомага за производството на естествените мазнини на скалпа. В комбинация с други съставки прави косата мека и гладка.

Puls.bg

Коментари

Новини Варна