IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
20:11 | 29 април 2017
Обновен: 16:43 | 9 април 2024

Има храни, които подобряват настроението

Вижте кои са

По материала работи: Слав Велев
Има храни, които подобряват настроението

"Хормонът на щастието" серотонин спомага за разграждането на стресовите хормони кортизол и адреналин. Има храни, които помагат на организма да поддържа нивото му високо.Решаваща за синтеза на серотонин е аминокиселината триптофан, която организмът си набавя чрез храната. Както повечето аминокиселини, тя се съдържа най-много в месните продукти.


Въпреки това организмът я усвоява много по-добре от богатите на въглехидрати пълнозърнести храни.


Причината: притокът на въглехидрати (особено на гладно) води до покачване на нивото на инсулин в кръвта, а той способства за транспортиране на аминокиселините в мускулите.


Триптофанът обаче почти не реагира на инсулина и остава в кръвта. При това не се налага да се конкурира с другите аминокиселини, а безпрепятствено достига до мозъка.


Богати на триптофан са: яйцата, пилешкото и пуешкото месо, рибата; бобовите храни; сусамът, слънчогледовите и тиквените семки, соята.


Идеална храна за поддържане на тонуса и настроението е суровото мюсли(ядки, зърна, сушени плодове..) - например в комбинация с кисело мляко.  Други храни, които повдигат духа и облекчеват стреса са: шоколодът, бананите, лютите чушки.

Коментари

Новини Варна