IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
19:27 | 29 май 2017
Обновен: 14:22 | 22 март 2024

Розмаринът бори стреса сред ученици и студенти

Той става особено актуален по време на изпити

По материала работи: Ставри Таргов
Розмаринът бори стреса сред ученици и студенти

За ученици и кандидатстуденти по целия свят започват стресиращите периоди на изпитите. Дали за преминаване в по-горен клас или кандидатстване в университет – летните изпити са натоварващо и изискващо концентрация занимание.

 

Много младежи прибягват към стимулиращи средства, за да се справят с натоварването от преговаряне, заучаване на факти и вникване в материята. Кафе, енергийни напитки, ноотропици – всички са лесно достъпни и популярни.

 

Едно билково средство обаче става все по-популярно сред младежите, търсещи сходни ефекти и това е розмаринът.
След като научно изследване от университета на Нортъмбрия докладва, че самият аромат на розмарина има свойства за подобряване на паметта, продажбите на билковите екстракти скачат с 187% само в една голяма верига британски магазини. Най-голям скок бил отбелязан именно в началото на изпитните сесии на острова.

 

В самото изследване участвали 180 души. Една група от тях били изложени на ароматното ухание на розмарина – при тях било отбелязано значително подобрение на перспективната памет – способността да се запомня нещо, пряко свързано с времеви отрязък или да се привика определен спомен в точно определено време.

 

В сравнение с групата, които не била изложена на ароматерапията с розмарин по време на опитите, тестовите резултати на първата група били средно 15% по-високи.

 

Според учените самото ухание на розмарина възбужда нервната система и повишава способностите за концентрация и наблюдение. Те изследвали и други билкови средства като маточината, женшена и гинко билобата, за които смятат, че имат сходни на розмарина ефекти. Комбинирането им може да доведе до допълнително подобряване на възможностите за концентрация и запаметяване, смятат учените.

 

Съветва се избягването или силното ограничаване на кофеиновите и енергийни напитки от младежите в изпитния период – психоактивните съставки на тези напитки могат да доведат до осезаеми смущения в качеството и продължителността на съня, което се отразява негативно на умствените способности.
Puls.bg

 

Коментари

Новини Варна