IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
19:39 | 29 май 2017
Обновен: 17:49 | 14 април 2024

Водата за уста помага срещу… гонорея

Това са открили австралийски учени

По материала работи: Ставри Таргов
Водата за уста помага срещу… гонорея

Ежедневното изплакване и правенето на гаргара с комерсиална марка вода за уста помага за контрола над разпространението на полово предаваното заболяване гонорея, твърдят австралийски лекари.

 

Съдържащите се антибактериални вещества в популярните продукти за устна хигиена имат потискащо действие спрямо бактериалния причинител на заболяването - Neisseria gonnorhoeae.

 

Проведеното между май 2015 и февруари 2016 г. изследване се базира на получените данни от наблюдението на близо 200 пациенти с история на инфекциозното заболяване, у които гонорейната бактерия била установена в тъканите на устата и гърлото.

 

Участниците в проучването били разделени на две групи – първата група практикувала изплакване и гаргара (1 минута сутрин) с популярна марка вода за уста, а втората – със солеви разтвор. 

 

Скоро след изплакването и гаргарата броят на болестотворните микроорганизми в тъканите на устата и гърлото при първата група спаднал с 48%, докато при втората група понижението било едва 16%.

 

Изследването, публикувано в журнала Sexually Transmitted Infections, заключва, че правилната и редовна употреба на водата за уста има свойството на ефективен метод за евтин и леснодостъпен контрол над разпространението на инфекциозното заболяване и микробният му причинител.

 

Ежедневната им употреба може да се насърчава при сексуално активни хора с повече от един партньор, с цел потискане на развитието и изтребване на патогенните микроорганизми в устата и гърлото. Това може да предотврати развитието на инфекция у практикуващите, както и предаването на Neisseria gonnorhoeae на друг интимен партньор. 

 

Към днешна дата авторите на изследването от университета Монаш и Мелбърнският университет провеждат значително по-мащабно проучване, целящо да потвърди на 100% новооткритите ефекти на водата за уста и да разясни по какви механизми работят те. Учените смятат, че комбинацията от есенциални масла в тези продукти (от мента, евкалипт, мащерка и др) имат взаимноусилен антисептичен ефект, подкрепен и от присъствието на смъртоносния за бактериите етанол, в който са разтворени маслата.

 

Ако откритието бъде потвърдено, новината ще бъде добре приветствана в Европа – през последните години гонореята не само се разпространява с невиждани темпове, но се появяват и все повече бактериални щамове на Neisseria gonnorhoeae, които са частично или напълно устойчиви към съвременните антибиотици.

 

Това създава предпоставка за епидемия от нелечима форма на гонорея, особено във Великобритания, Португалия и Испания.

Puls.bg

 

Коментари

Новини Варна