IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
12:45 | 22 юни 2017
Обновен: 03:27 | 21 април 2024

Алергия към слънцето – какво я причинява?

Механизмът е сходен с този на хранителните и сезонните алергии

По материала работи: Юлиян Атанасов
Алергия към слънцето – какво я причинява?

При почти всички хора, прекомерното излагане на ултравиолетова радиация може да уврежди ДНК на клетките и да предизвиква болезнени кожни изгаряния с евентуалната опасност от рак на кожата.За други хора обаче, дори краткотрайно излагане на слънчевите лъчи може да е пагубно. Те развиват болезнени обриви, съпроводени със силен дискомфорт и сърбеж. Състоянието се нарича слънчева уртикария, а обривите се развиват до минути след излагане на слънце. Те могат да отшумят до 24 часа, но самата им поява сериозно ограничава времето за престой на открито.

 

Все още не е изяснен точният механизъм, по който се развива слънчевата алергия, но науката приема, че е сходен с този на хранителните и сезонните алергии. При тях имунната система разпознава съединения от храни или полени като частички (алергени) от чужди, опасни и инвазивни вредители. Това я кара да освободи специални защитни клетки и антитела, чрез които да ги разпознае, маркира и унищожи. Защитните клетки отделят хистамин, който разширява кръвоносните съдове и стимулира свиването на мускулите. Това помага на имунната система да достави повече имунни клетки за битка с потенциални вредители, но оставя класическите признаци на алергична реакция, като сърбеж, зачервяване, и възпаление.

  

При слънчевата алергия се наблюдава същият процес, но молекулата, която "кара имунната система да полудее от страх" и да отключи свръхсилен отговор все още остава неизвестна.Най-разпространената теория е, че в кожата на някои хора са налични светло-чувствителни молекули, които биват възбудени под влиянието на слънчева светлина с определена дължина на вълната и задействат химична реакция, резултираща в образуването на алерген.

 

puls.bg

 

Четете още: Изумителни неща, които правят телата ни, а не подозираме

 

Коментари

Новини Варна