IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
10:50 | 27 юни 2017
Обновен: 17:39 | 17 април 2024

Знаете ли, че... Лисабон е най-старият град в Западна Европа?

Вкус на порто, малки калдъръмени улички, красива архитектура...

По материала работи: Юлиян Атанасов
Знаете ли, че... Лисабон е най-старият град в Западна Европа?

Вкус на порто, малки калдъръмени улички, красива архитектура, обгърната от висящи саксии с цветя. Лисабон, по-прекрасен от всякога, разположен при вливането на река Тежу в Атлантическия океан. Вижте някои забавни факти за града. Лисабон е столицата и най-големият град на Португалия. Това е най-старият град в Западна Европа и един от най-старите градове в света. През 1755 година, градът бива напълно разрушен, но в рамките на няколко години португалците успяват да го възстановят. Знаете ли, че Лисабон си има символ и това е гарванът?

Преди години на тези места е имало много гарвани, но постепенно са изчезнали. Днес гарванът присъства в герба на общината на Лисабон.

 

Една от най-големите забележителности в Лисабон е „Асансьорът на Санта Жуста“, уличен асансьор, който свързва две части на града, пътува на височина 45 метра. Лисабон е построен на седем хълма: Кастело, Грака, Монте, Пенха де Франка, С. Педро де Алкантара, Санта Катарина и Естрела. Това прави столицата на Португалия подобна на градове като Рим, Пловдив, Истанбул и Москва. Байша е основният банков и търговски район в Лисабон. Ако търсите нещо специално, трябва да се насочите към него. Там ще може да избирате между много ресторанти, кафенета и магазини. Докато се разхождате из лисабонските улици със сигурност ще чуете красива и нетипична музика. Това е фадо, музикален жанр, характерен за Португалия.

 

Португалската столица се гордее със Кристо Рей – католически паметник на Исус с изглед към града, разположен на левия бряг на реката. Тя е била вдъхновена от статуята на Христос Изкупител в Рио де Жанейро в Бразилия. Статуята напомня за оцеляването на Португалия по време на Втората световна война. Знаете ли, че мостът "Вашку да Гама" над река Тахо е най-дългият мост в Европа – цели 17 километра. Друга популярна атракция в Лисабон са красивите трамваи. Първата им линия е построена през далечната 1873 година. Градът е дом на прекрасния Торе де Белем, който е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Това е Белемската кула, разположена в квартала Санта Мария де Белем. Построена е в началото на 16 век.

 

През 2006 година 18 788 души издигат най-голямото национално знаме на националния стадион в Лисабон.Един от най-хубавите десерти, които можете да опитате по време на вашето пътуване е „pastel de nata“, след което той ще остане в спомените ви завинаги.Не пропускайте и да посетите океанариума, който е един от най-големите аквариуми в Европа. С 16 000 животни и 450 вида.Не са за пренебрегване и графитите, популярно улично изкуство в Лисабон.

 

az-jenata.bg

Четете още: 8 мъдри съвета на една баба към внучката й

 

Коментари

Новини Варна