IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
09:18 | 4 юли 2017
Обновен: 18:02 | 20 май 2025

10 супер ползи от шипката

Действа противовъзпалително при множество заболявания

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Pixabay

Шипковият плод е истински поливитаминен концентрат, който почти няма аналог в природата с толкова много витамини, съчетани в един естествен продукт. Шипката е изключителен плод с много високо съдържание на витамин C, витамини B1 и B2, каротин и много други.


Още в древността шипката е призната като ценно и лечебно средство. Бащата на медицината, Хипократ, а и други древногръцки учени като Теофраст и Диоскорид са оценявали високо ползите от шипковия плод. Предписвали са го като противовъзпалително средство за множество различни заболявания.


В последните години станаха модерни т. нар. суперхрани и суперплодове като годжи бери, асай бери, чиа и много други, измествайки от фокуса шипката, която освен че е много полезна за здравето, е и достъпна като цена, отглежда се в България и може да се открие с добро качество.


Запознайте се с 10 невероятни ползи от шипката:


Помага при простуда и подпомага противовъзпалителните процеси;


Отвара и чай от шипков цвят се използват за компреси при възпаления на очите и кашлица;


Отвара от листа и клонки действа болкоуспокояващо при радикулит и стомашни колики, използва се също при метеоризъм и диария;


Шипковото масло се използва при рагади (нацепване) на зърната при кърмачки, при рани, получени от залежаване, трофични язви; дерматити;


Семената на плода имат жлъчегонно, диуретично и антисептично действие;


Шипковият плод понижава кръвната захар, стимулира образуването на червени кръвни телца и се препоръчва при болни от диабет, анемия, както и заболявания на нервната система;


Облекчава сърдечни и бъбречни страдания, нормализира кръвообращението и високото кръвно налягане, помага и при чернодробни заболявания;


Отвара от шипки се препоръчва при вътрешни кръвоизливи, обилна менструация, кървящи хемороиди, трудно уриниране, хронично възпаление на бъбреците, витаминен недостиг, труднозарастващи рани и язви;


В народната медицина плодовете на шипката са се прилагали при камъни в бъбреците, анациден гастрит, маточни и носни кръвотечения;


Чаят от шипки засилва имунитета и дава енергия – високите количества на витамин С в шипката може да спомогнат за намаляването тежестта и честотата на настинките. Чаят от билката е богат и на важния витамин А, който също спомага за засилване защитните сили на организма и дава повече енергия.

az-jenata.bg

Коментари

Новини Варна