IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
19:00 | 21 юли 2017
Обновен: 21:17 | 22 април 2024

6 причини да похапваме киви

Плодът е в списъка с 10-те най-безопасни храни

По материала работи: Ставри Таргов
6 причини да похапваме киви

Кивито е свеж и предпочитан плод от деца и възрастни, който участва в много менюта за балансирано хранене през лятото. Той е в списъка с 10-те най-безопасни храни и се слави с това, че в него няма много пестициди. 

 
Плодът попада в категорията на така наречените „алкални храни“, което означава, че е богат източник на минерали, които да заменят киселинните храни, които много хора консумират. 

Специалистите по хранене препоръчват балансирано киселинно хранене за хора, които имат проблеми с кожата, съня, различни вируси, страдат от артрит и остеопороза.
 
Кивито съдържа много оксалати, които, ако са в по-голямо количетсво и попаднат в тялото, могат да причинят здравословни проблеми. Ето защо хора с проблеми с бъбреците трябва да избягват плода. 
 
Ето 6 ползи от консумацията на киви:

 

1. Подпомага храносмилането

 

Суровото киви съдържа актинидин - ензим, който разгражда протеините и така спомага за по-доброто смилане на храна. Такива вещества има в папаята и ананаса. Овен това в кивито има и фибри, които подобряват дейността на храносмилателния тракт.

 

2. Контролира кръвното налягане 

Голямото съдържание на калий в кивито поддържа баланса на електролитите ни, като се противодейства на ефектите от натрий.

 

3. Защитава ДНК от увреждане

Проучване на Collins, Horska и Hotten показа, че уникалната комбинация от антиоксиданти в кивито помага да се защити клетъчната ДНК от оксидативно увреждане. Някои експерти предполагат, че това може да помогне за предотвратяване на рак, което ги кара да продължат своите изследвания върху плода.

 

4. Повишава имунитета

 

В кивито има голямо количество витамин С, за което е доказано, че заедно с други антиоксидантни съединения засилва имунната система.


5. Помага в борбата с килограмите

 

Плодът има нисък гликемичен индекс и голямо количество полезни влакна, които ни помагат хем да се заситим с нещо сладко, хем да не пълнеем.


6. Намалява риска от сърдечни заболявания

Доказано е, че консумацията на 2 до 3 кивита на ден намалява потенциалното кръвосъсирване с 18% и триглицеридите с 15%.

Puls.bg


 

Коментари

Новини Варна