IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
19:29 | 21 юли 2017
Обновен: 02:03 | 17 април 2024

Смокините придават свежест на кожата

Те са богати на мед, фосфор и витамини

По материала работи: Ставри Таргов
Смокините придават свежест на кожата

Смокинята е богата на полезни вещества, сред които мед, фосфор, витамините А, С и Е. Консумацията на плода помага за подмладяване и освежаване на кожата. 

 
Ето как смокинята влияе на здравето на нашата кожа:

Овлажнява

Високите нива на омега-3 мастни киселини в смокините поддържат нужната за кожата влага, което помага при дехидратация. Понякога можем да облекчим напуканите и сухи устни, като ги намажем с парче смокиня.

Помага при наранявания и инфекции на кожата


Поставянето на печена смокиня върху кожата подобрява различни рани, възпаления, абсцес. Също така помага при появата на пъпки. Паста от смокиня успокоява кожата и контролира излишната секреция на себум.
 
Прави кожата сияйна 

Високото съдържание на вода в смокинята прочиства токсините и отпадъците в тялото, предотвратява пъпки и акне. Има положително влияние върху състояния като екзема и псориазис, прави кожата блестяща и здрава. Нанасянето на пуплата на смокини върху лицето подобрява транспортирането на хранителните вещества в дермалните слоеве на кожата. Ензимите, които се съдържат в смокините, участват в премахването на мъртвите клетки.
 
Избелва

Голямото количество на витамин С играе ролята на избелващ агент, облекчава възпалението. Освен това редовната консумация на смокини прочиства тялото от вредните вещества, което допринася за по-бяла и здрава кожа. 
 
Ескфолира 

Смокините съдържат няколко активни ензими, които имат ексфолиращ агент за отстраняване на мъртвите клетки от кожата. След като измием добре лицето, може да го намажем с кората на плода и да измием след около 15-20 мин. 
 
Ценните вeщества, които съдържат смокините, са полезни и за здравето на косата. Те засилват растежа й, действат като естествен балсам, спомагат за производството на колаген, предотвратявате побеляването на косъма.

Puls.bg

Коментари

Новини Варна