IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
10:38 | 22 юли 2017
Обновен: 14:53 | 7 април 2024

Суперводорасли ще спасяват коралови рифове

По материала работи: Слав Велев
Суперводорасли ще спасяват коралови рифове

Учени работят над създаване на уникален биоматериал, който може да спаси от изчезване кораловите рифове, съобщи Лайф.

 

Специалисти от университета на Нов Южен Уелс са си поставили за цел да се намали нивото на държавното финансиране за защита на кораловите рифове. Изследователите планират обезцветяването на коралови рифове да се избегне чрез използване на генномодифицирани водорасли.

 

 

Животът на кораловите рифове трябва да бъде спасен от микроводораслите Symbiodinium, които живеят в симбиоза с коралите. Symbiodinium могат да фотосинтезират, за да се получат молекули, с които се хранят коралите. Това допринася за растежа на коралите и за образуване на коралови рифове.

 

 

 

Ако експериментите за създаване на генномодифицирани Symbiodinium са успешни, ще е възможно микроводорасли да се "засаждат" на повърхността редом до най-големите коралови рифове. По мнението на учените, тази намеса може не само да спаси кораловите рифове, но и значително да увеличи продължителността на живота на коралите.

 

 

dariknews.bg

 

Четете още:   

 

 

Коментари

Новини Варна